Прочитај ми чланак

ПЕТ ПОГРЕШНИХ МИТОВА о Словенима

0

Kада су у питању Словени, највећа европска етно-лингвистичка група, број историјских заблуда је веома велики.

Никада није лако пронаћи праву истину у историји, нарочито не када више различитих аутора и академских струја заступа потпуно опречне тезе. Kада су у питању Словени, највећа европска етно-лингвистичка група, број заблуда је можда и највећи. Рана историја словенских народа је и даље предмет расправе, али ипак постоје неке грешке које можемо да разјаснимо.

1. Мирољубиви земљорадници

Најчешћи мит јесте да су били мирољубиви сељаци. С обзиром на територијалну распрострањеност Словена у Европи и Азији, немогуће је поверовати у ту тезу. За сваки делић земље који данас насељавају, морали су да се боре, а на путу су им биле и велике државе као што је Византија, Отоманско царство и други.

2. Плавокоси, плавооки и бледе пути

Становиште да су плавооки, плавокоси и изразито белог тена, коју подржавају неке радикалне групе, једноставно не држи воду, нарочито ако се имају у виду балкански Словени. Kао и већина Европљана, Словени углавном имају светло браон косу.

3. Били су робови

Западни историчари сматрају да је реч „слав“ потекла од речи „славе“ што на енглеском значи роб. Модерне лингвистичке студије међутим обориле су ову тезу и показале да две речи ни на који начин нису повезане.

4. Нису имали писмо пре глагољице и ћирилице

Многи сматрају да су Словени пре доласка мисионара били неписмени, међутим бројни византијски текстови у којима се алудира на словенске списе показују супротно. Осим тога, археолошка ископавања у Новгороду довела су до открића натписа који потичу из времена пре сусрета Словена са мисионарима.

5. Скићани

Често се чује да су Словени потомци Скићана, древног народа који је живео на простору од данашње Румуније па све до Kазахстана. Ипак, модерне студије су показале да је прапостојбина Словена највероватније у регији Вистула-Дњепар, далеко од мора на чијим су се обалама настањивали Скићани. Такође, лингвистичке студије показале су да је језик Скићана далеко ближе осетским језицима него словенским

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!