Прочитај ми чланак

ФРАНЦУСКИ МЕДИЈИ О ПРОТЕСТИМА у Београду и Србији

0

У Србији је све већа мобилизација против власти Александра Вучића и чини се да нестаје страх, пошто се сваке суботе окупља све већи број људи.

То су пренели француски медији, који посвећују све већу пажњу протестима.

Лист „Фигаро“ пренео је данас да се прошле суботе, пету суботу заредом, окупило неколико десетина хиљада људи у Београду, упркос хладном времену и обележавању Божића.

У „Фигароу“ се наводи да је тензија против власти председника Вучића још више појачана после напада на једног од лидера опозиције Борка Стефановића, те се додаје да је та агресија била један од покретача грађанског покрета „Стоп крвавим кошуљама“.

Француски лист је подсетио да протесте организује група студената, она иста група која је на пролеће 2017. протестовала против избора Вучића са слоганом „Против диктатуре“.

„Осетили смо нагомилан бес због насиља власти, као и све већу тензију, свеприсутну у нашем друштву“, рекла је студенткиња и један од организатора протеста Јелена Анасоновић.

У тексту у „Фигароу“ се додаје да протесте „дискретно“ подржава опозиција, али и бројне познате личности, уметници, синдикати и разни грађански покрети који делују на локалном нивоу.

Позивајући се на изјаву социолога Јове Бакића, лист је пренео да је потцењивање броја демонстраната на протестима, потом репортажа на телевизији Студио Б у којој се наводи да се 8. децембра мали број људи окупио и да су се демонстранти међусобно потукли позивајучи на „линч и насиље“, изазвало додатно незадовољство оних грађана који већ размишљају у духу опозиције.

Други француски лист, „Поен“ (Ле Поинт) пренео је да се настављају протести у Србији против Вучићевог режима додајући да су организатори навели да ће протести бити одржавани сваке суботе док се не испуне њихови захтеви.

„Поен“ је подсетио да је слоган протеста „Један од пет милиона“ алузија на Вучићеву изјаву у којој је рекао да неће испунити захтеве демонстраната и кад би на улице изашло пет милиона грађана.

Лист „Фигаро“ је додао да се све већи „звиждуци“ упућују Радио-телевизији Србије (РТС) наводећи да демонстранти траже пет минута на тој телевизији као и оставке директора РТС-а Драгана Бујошевића и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

Протести се шире и на друге градове као што су Ниш, Крагујевац, Нови Сад и Пожега, навели су медији у Француској.

„Критична маса која је потребна да изазове забринутост власти још није постигнута, али би то могло брзо да се догоди ако се покрети који се боре против локалних шефова удруже с покретима у Београду“, изјавио је Бакиц́, пренео је „Фигаро“.

О протестима у Србији известиле су и радио-станице Радио Франс (Франце), Франс килтир (Цултуре) и Франс ентер (Интер).

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!