Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ У ПРОБЛЕМУ: Протести опозиције све масовнији у Београду; шире се и по Србији

0

Пети протест „1 од 5 милиона“ и прво такво окупљање у 2019. години одржан је вечерас на платоу испред Филозофског факултета још масовније и динамичније.

Окупљени су носили транспаренте „Почело је“, „Ти бројиш, ми одбројавамо“, „Врати отете пензије“…, дувају у пиштаљке и трубе, а присутни су и добошари. Делиле су се разгледнице са фотографијом са претходних протеста на којима пише „Субота је у Београду. Један од пет милиона“. Одржано је и минут ћутања за премунулог барда српског глумишта Марка Николића и великана српског фудбале Драгослава Шекуларца који су преминули ове године.

На улицама, у протестној шетњи је засигурно било неколико десетина хиљада људи, више него на претходном, четвртом протесту, а врло вероватно и више од рекордних 50.000.

Пре почетка шетење окупљенима на Студентком тргу обратио глумац Бранислав Трифуновић, који је прочитао писмо упућено Драгану Бујошевићу, директору РТС.

– Драгане Бујошевићу, време је да те грађани подсете на неке чињенице. Грађани који плаћају претплату те подсећају да си одговоран јавности и гледаоцима а не политичким интересима власти. Бујошевићу, грађани те подсећају да мораш да поштујеш право грађана да знају истину, да немаш право да обмањујеш јавност и извћреш чињенице. Немаш право да користиш јавни сервис у пропагандне сврхе. Остаћеш уписан у историји као одговоран за злоупотребу професије. Грађани захтевају да се повучеш са места које си узрупирао – рекао је Трифуновић.

После њена, реч је добио његов колега Рале Миленковић.

– Хвала што сте овде. Ми сви имамо право да живимо нормално, ради се о људској потреби да живимо у земљи у којој амбиција почива на знању, а успех на раду – рекао је он.

– Ми издајници плаћеници, олоши имамо право да живимо нормално. Нисмо ми овде ни већи нерадници ни ленштине од било којих грађана у свету. Ми живимо у земљи која личи на стадион на коме чика качи бројеве за резултат, качи оно што му падне на памет. Живимо у земљи без последица за добро и лоше – рекао је он.

Организатори су на Фејсбук страници „Стоп крвавим кошуљама“ раније објавили захтеве, међу којима „да МУП пребројава криминалце, а не демонстранте“, „Да се запошљавамо знањем, а не партијском књижицом“, „Да се град кити СМС порукама, а деца лече државним новцем“.

Први протести су иницијално организовани због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића и још двојицу активиста, када је затражено да власт престане са насиљем против неистомишљеника и да се пронађу налогодавци напада.

Захтеви су проширени, тражи се пет минута на РТС-у за протесте, једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису, проналазак починилаца и налогодаваца убиства председника иницијативе СДП Оливера Ивановића и налогодаваца напада на новинара Милана Јовановића.

На  протесту 29. децембра затражена је и оставка министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића.

Председник Србије Александар Вучић је после првог протеста у Београду 8. децембра рекао да неће подлећи притиску улице, макар на протесте изашло пет милиона људи, да би после изјавио да је спреман да саслуша незадовољне грађане, али да неће да подлеже притисцима опозиције.

Протест је данас бити одржан и у Крагујевцу у 18 часова под слоганом „Буди један од пет милиона – Крагујевац“, као и у Нишу, Пожеги и Новом Саду.

Протестна шетња се кретала трасом Студентски трг, Скупштина Србије, РТС, зграда Политике, где се и завршила.

Иначе, протестантни су, када су били  испред РТС, тражили оставке „медијских ботова“ и негодовали због обавезне претплате иако им на Јавном сервису „сервирају лажи“. Подсећања ради, Александар Вучић као опозиционар стекао много политичких поена обећањем да ће укинути обавезну претплату, а не само да је није укинуо, већ је подигао цену. Додуше, тада је и обећао да ће ухапсити Млађана Динкића и тајкуне…

Како су јављали Србин.инфо-у учесници протести „Један од 5 милиона”, међу протестантима овога пута доста је било и људи који долазе из српског ресејања, који у Србији тренутно користе своје одморе за новогодишње и божичне празнике и који су такође незадовољни односом којег владајући режим СНС-СПС има према Србима ван Србије.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!