Прочитај ми чланак

СУМАНУТО: Вучић хоће да прави контрамитинг са 200.000 људи током посете Путина

0

Београдском „Данасу”, иако се у јавности чују гласови, још није потврђено да владајућа Српска напредна странка спрема контрамитинг, односно велико окупљање својих присталица. Наводно, тај велики скуп СНС требало би да покаже бројност присталица власти а био би сазван у част доласка руског председника Владимира Путина 17. јануара у Србију.

Ту би се одмерила масовност два скупа, пошто се очекује протест опозиције 16. јануара на годишњицу убиства српског опозиционог политичара са Косова Оливера Ивановића, мада тај дан није субота (5. јануар је пета субота заредом када се одржавају грађански и опозициони протести).

Саговорници Данаса кажу да немају сазнања да се припрема неки масовни скуп СНС у Београду 17. јануара, и истичу да се то ни не може знати пре доласка Путинове претходнице и протокола 12. јануара. Они не искључују могућност митинга СНС у част Путина ван Београда, чији би циљ био одавање почасти српским жртвама страдалим у рату са Хрватском и у операцији Олуја. На тај начин би се и послала порука актуелним хрватским властима да Кремљ не сматра Загреб за тако пријатељску земљу, као што у последње време тврди хрватска председница Колинда Грабар Китаровић. Подсетимо, Хрватска је и чланица НАТО. Међутим, све ово је на „дугом штапу“, мада прорежимски медији најављују Путинов долазак заједно са Вучићем у војвођанско село Банстол, где се гради црква споменица жртвама Олује. Ту би био и одржан масовни скуп у организацији напредњака, али су Руси скептични због безбедносних разлога.

Поједини опозициони политичари у јавности тврде, ипак, да су припреме за скуп СНС у току.

– Чула сам јуче како се већ по западној Србији праве спискови, наравно Српска напредна странка их прави, за долазак 200.000 људи у Београд. То највероватније иде под линком чекања Путина, а то је у ствари маневар власти, тачније Александра Вучића да покаже како, ето, тих 200.000 људи, то је цифра којом напредњаци баратају, много је већа од ове са протеста. А то је, у ствари, опет једна превара. Јер људи који подржавају Путина, подржавају Русију, захвални су због става око Косова, доћи ће да га сачекају, да га поздраве, а с друге стране биће употребљени да би се показало да је Вучић неко ко има тако огромну подршку, X пута већу него што има опозиција. Значи, људи треба, кад осете манипулацију, да одмах размисле зашто их неко зове, зашто их неко пописује, зашто их неко ставља у аутобус, зашто неко од њих нешто тражи, треба да кажу не хвала, идите даље, ја то не бих, или ја ћу о томе размислити па ћу у сопственој организацији урадити то нешто што ви од мене тражите, изјавила је Санда Рашковић Ивић, потпредседница Народне странке, за ТВ Наша.

Ниш: Најављена два окупљања

Савез за Србију Ниш саопштио је да подржава протест „Стоп терору – За Ниш без страха #1од5милиона“, који ће бити одржан 11. јануара у 18 часова на Тргу краља Милана у организацији Покрета младих „За Ниш без страха“. „Савез за Србију – Ниш пружа пуну подршку протесту и позивамо све грађане Ниша, све опозиционе политичке партије, цивилни сектор и све оне који су погођени катастрофалним вођењем нашег града да дођу и изразе своје незадовољство. Ми смо слободни људи и ова власт мора да оде“, поручили су у саопштењу.

Зоран Живковић и Саша Живић из Нове странке најавили су раније у Данасу да ће и данас (субота, 5. јануар) на Тргу краља Милана у Ништу стати испред споменика Ослободиоцима како би помогли студентима да не путују у Београд на протесте, већ да окупљања почињу и у Нишу. Нова странка није у СЗС, али је потписница заједничких захтева опозиције за фер изборе.

Крагујевац

– У Крагујевцу је за вечерас (субота), посредством друштвених мрежа и портала, најављен почетак грађанских протеста против актуелне власти у Србији. Протест је био  заказан за 18 сати, на платоу испред Тржног центра „Рафил сити“ (некадашња Робна кућа „Београд“), а наспрам зграде крагујевачке градске управе. У позиву под насловом „Буди један од пет милиона – Крагујевац“, грађани се позивају да, ако желе, кажу доста „лажима, лоповлуку и пребијању недужних“, као и да „зауставе даље урушавање институција у Србији, бахаћење и богаћење појединаца“, изађу на протест. Спекулације да иза позива на протест стоји бивши градоначелник и лидер Заједно за Шумадију Верољуб Стевановић су погрешне. Јер, у Стевановићевом табору и даље верују да су са Вучићем постигли договор о смени Радомира Николића и формирању нове градске власти коју би, од средине јануара, чинили СНС, ЗЗШ, СПО, ЛДП, СПС… Према сазнањима Данас, скуп највероватније организују бивши функционери огранка покрета Доста је било Саше Радуловића који су, у међувремену, напустили ту политичку организацију.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!