Прочитај ми чланак

РУСКИ ГАС: Да ли је „Северни ток 2” одмакао толико да се не може зауставити

0

Шеф пољске дипломатије сматра да у случају полагања другог крака цеви по дну Балтичког мора Пољска, САД и Европска комисија заступају проевропску позицију, а Немачка антиевропску.

Изградња гасовода „Северни тока 2” већ је прилично одмакла, али се неке државе и даље противе овом руско-европском пројекту. Поред Украјине, коју нови цевовод оставља на маргинама гасног тока, у тој групи је и Пољска, као најоданија савезница САД у војном блоку и политици заоштравања односа са Русијом.

Специјални брод за полагање цеви у Балтичком мору (Фото: Северни ток 2)

Министар спољних послова Пољске Јацек Чапутович у интервјуу „Ханделсблату” упозорио је Немце да учешћем у овом пројекту поништавају ефекте санкција према Русији и убијају Украјину. Рекао је да Немачка често мисли да су европске позиције – позиције Немачке, али да у случају „Северног тока 2” није тако. Шеф пољске дипломатије сматра да у овом случају Пољска, САД и Европска комисија представљају проевропску позицију, а Немачка заступа антиевропску. И сам Чапутович ипак је признао да не постоји јединствена европска позиција и да Немачка и Аустрија у овом случају „варају”.

Европски парламент усвојио је средином прошлог месеца резолуцију којом се осуђује изградња гасовода „Северни ток 2” и тражи његово обустављање. Док европски парламентарци који су гласали за ову резолуцију сматрају да је то политички пројекат који представља претњу по европску безбедност и напоре ЕУ да диверзификује изворе снабдевања енергијом, високи европски званичници не мисле тако.

Комесар ЕУ за буџет Гинтер Етингер пре неколико дана је рекао да критике америчког председника Доналда Трампа на рачун „Северног тока 2” нису разлог за заустављање тог пројекта и да ће сваки покушај да се то уради сада бити тежак, јер је изградња гасовода већ у току. „Никада нисам био велики заговорник ’Северног тока 2’, али је истина да је гасовод већ дуго у изградњи и да се више не може тако лако зауставити. Трампове претње нису разлог за то”, рекао је Етингер за „Шпигл”.

Амерички председник је у јулу прошле године – уочи самита НАТО-а на коме је тражио већа издвајања европских чланица за војне потребе уколико мисле да их НАТО брани од Русије – нарочито критиковао Немачку због учешћа у овом пројекту, вредном 11 милијарди долара. Трамп је рекао да је Берлин талац Москве због ослањања на руски гас. Потом је влада канцеларке Ангеле Меркел постигла договор са САД о куповини већих количина америчког течног гаса и изградњи складишта за њега и наставила радове на „Северном току 2”.

Амерички министар за енергетику Рик Пери ипак је прошлог месеца изјавио да је Вашингтон задржао могућност увођења санкција компанијама које раде на постављању другог крака гасовода по дну Балтичког мора, који би требало да по завршетку, од 2020. године, Европи допрема додатних 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Руски „Гаспром” је поставио око 400 километара гасовода, а радови се обављају у четири од пет планираних држава: у приобалном подручју Русије и Немачке и територијалним водама Шведске и Финске. Данска није одобрила полагање цеви по дну мора у својим територијалним водама. Уколико то не учини, мораће да се ради дужа, заобилазна рута, да би се заобишле територијалне воде Данске.

 

Пре десетак дана највећи брод на свету за подводно полагање цеви „Пионирски дух” стигао је у финску ексклузивну економску зону, а брод „Солитер” премештен је у јужни део шведске економске зоне, где се ради на деоници од 510 километара цевовода који би требало да буде постављен до лета. Директор „Гаспрома” Алексеј Милер је крајем прошлог месеца рекао да се пуштање у рад „Северног тока 2” планира крајем 2019. године. Руски енергетски гигант пројекат „Северни ток 2” реализује у партнерству с немачким енергетским фирмама „Винтершел” и „Унипер”, француском мултинационалном компанијом „Анжи”, британско-холандским нафтним и гасним дивом „Ројал Дач Шел” и аустријском енергетском компанијом ОМВ.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!