Прочитај ми чланак

ВУЈАНОВИЋ (ДВЕРИ): Ко заправо руши државу – демонстранти или власт

0

„Кажу нама данас, деци овог века да“ протестима рушимо државу, да смо страни плаћеници и да смо „недостојни историје наше“. Да ли је то баш тако?

Минимални атрибути државе су територија – коју нам узимају, становништво – које нам одлази и независна власт – коју очигледно немамо. Шта то ми онда тачно рушимо? Какву државу?

Државе, чак и са овим атрибутима, могу бити јаке и слабе. По проф. Стојиљковићу [1] јаке државе су оне које грађанима испоручују следећа јавна добра:

1.       Потпуну контролу над властитом територијом
2.       Заштиту од политичког насиља и криминала
3.       Гарантовање политичких и грађанских слобода
4.       Креирање амбијента погодног за економски просперитет
5.       Владавину права
6.       Независно судство
7.       Квалитетне јавне услуге

Са друге стране, слабе државе су „оптерећене ауторитарном влашћу, немају потпуну контролу над центрима моћи, бирократија им је политички профилисана и оптерећена корупцијом, друштво декомпоновано дуж различитих расцепа“ [2], а грађани немају поверења у институције.

Где овде препознајемо Србију – државу која је Бриселским споразумом изгубила и оно мало контроле које је имала над једним делом своје територије, државу у којој пребију једног од лидера опозиције, а онда његове нападаче пусте из притвора, државу у којој новинарима пале куће и прете им, у којој државна секретарка МУП-а координира полицију на локалним изборима и државу у којој има новца за скупу новогодишњу расвету, а нема за накнаде породиљама? Препознајемо ли је у слабим или јаким државама?

И коначно : ко је од Србије направио слабу државу – демонстранти или власт?

Што се мене тиче, ја желим да видим Србију као јаку државу и баш зато сам суботом у 18 на Платоу. Због Србије, а не против ње.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!