Прочитај ми чланак

СРПСКИ ЕКОНОМИСТА УЗДРМАО ВЛАСТ: Премијерка се увредила због истине

0

Власт у Србији успоставила је погрешну дијагнозу стања у економији, тврдећи да је Србија мотор развоја у региону, а на погрешној дијагнози не може да се формулише и спроводи добра економска политика, рекао је у четвртак, 03.01., професор емеритус на Алфа БК универзитету Љубомир Маџар.

Реагујући на коментар премијерке Ане Брнабић да он није у праву када каже да су предузетници најкреативнији део друштва, важнији од научника и уметника, Маџар је агенцији Бета рекао да је Србији у овом тренутку најпотребније отварање нових фирми и радних места.

„Далеко најкреативнији од свих у овом тренутку су предузетници“, рекао је Маџар и додао да није довољан подстицај ни то што држава сада почетнике у бизнису у првој години пословања ослобађа пореских обавеза, већ да је неопходно да то растерећење траје дуже.

Он је рекао да треба наћи и начин да се мобилише што више људи за покретање бизниса и да је једна од најслабијих тачака економске политике лош однос према предузетницима.

„Више бизнисмена је судски прогањано, а када су одбачене оптужбе, тражене су нове“, рекао је Маџар.

Србија је по висини издвајања за науку, према његовим речима, једна од последњих земаља у Европи.

Истакао је да је привреда успешна као што се тврди, ни „власт не би свакодневно причала о реформама, а на којима се, уствари мало ради“.

Маџар је одбацио и критике директора Републичког завода за статистику Србије Миладина Ковачевића да „српска привреда бележи добре резултате“.

„Ковачевић је заборавио да се резултати једне политике не цене на основу онога што је постигнуто у последње две-три године, већ их је неопходно пратити најмање пет година“, рекао је Маџар и додао да је „заостајање Србије у привредном расту веома документовано“.

Остварена стопа привредног раста Србије је, како је рекао, „мања од стопа остварених у већини земаља централне и источне Европе, а посебно је мања у односу на регион у целини“.

Истакао је да је и Фискални савет „као државна установа која изванредно обавља свој посао више пута упозоравао на спор раст и заостајање Србије за окружењем“.

Маџар је рекао да „здрав амбијент не тражи и не трпи субвенције инвеститорима“, а да им је најгора карактеристика да се тиме отворено признаје да је политика у стварању пословне климе била неуспешна.

„Забрињава и то што субвенције показују знаке дугог трајања и пристајања на дестимулативно пословно окружење“, рекао је Маџар.

Брнабић критике економисте Маџара назвала невероватним

Премијерка Србије Ана Брнабић одбацила је критику економисте Љубомира Маџара на рачун политике Владе Србије, изнесену у интервју објављеном у данашњем издању дневног листа „Данас“.Цитирајаћи Маџара који је рекао да су „предузетници најкреативнији слој друштва, много важнији него научиници или уметници, стварају нове вредности“, Брнабић је на свом твитер налогу овакву тврдњу назвала „невероватном“.

„Критика зато што коначно улажемо у науку и уметност, у другачију визију развоја“, написала је Брнабић.

Председница Влада је додала да је Маџарова критика упућена Влади која је увела предузетничко образовање у школе, ослободила младе предузетнике пореза и доприноса у првој години пословања.

Она је упозорила, што се тиче улагања у науку да су најразвијеније земље изграђене на истраживању и развоју.

„Хвала на савету да баталимо науку и уметност који нећемо прихватити“, навела је Ана Брнабић на свом твитер налогу.

Љубомир Маџар је у интервјуу „Данасу“ између осталог рекао „предузетници су најкреативнији слој друштва, много важнији него научници или уметници, стварају нове вредности“, као и да би држава са њима морала да сарађује, да их подстиче, а не да их „прогони и затвара“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!