Прочитај ми чланак

ВАНРЕДНИМ ИЗБОРИМА Вучић би да „купи време“ због Косова и умањи штету од протеста

0

После председниковог новогодишњег интервјуа за портал Еспресо, у коме није искључио могућност паралментарних избора 2019, аналитичари као разлоге превременог изласка на биралишта наводе куповину времена због Косова, јачање легитимитета и умањење штете због протеста.

Да ли је време за нове превремене изборе?

„Не бих искључио ту могућност, али ми већ од марта, априла улазимо у изборну годину тако да то није ништа ванредно. На изборе можемо да идемо“, рекао је Вучић у интервјуу за Еспресо, иако је пре само две, три недеље категорички тврдио да избора у марту неће бити.

Посланик Ђорђе Вукадиновић изјавио је у Новом дану да „мирише на изборе, мада би то били ванредни избори“.

„Прича како ми улазимо у изборну годину, а ми у изборну годину улазимо тек јануара 2020“, истиче Вукадиновић.

Шта је мотив да председник и од 2019. направи изборну годину? Косово – нема дилему Бобан Стојановић са Факултета политичких наука.

„Прво, избори су разлог да се та прича пролонгира, а са друге стране било би незгодно за Вучића да нешто потпише са Косовом, а да онда 2020. иде на редовне изборе“, сматра Стојановић.

Да ли би на ванредним изборима власт могла да буде једини избор? Поједини опозиционари уверени су да је у оваквим изборним условима бојкот једина опција.

„Опозиција не треба да прихвати изборе под околностима у којима Вучић држи пуну контролу над изборним процесима и медијима. Кључни циљ протеста мора да буде стварање услова за поштене изборе“, сматра председник Социјалдемократске странке Борис Тадић.

„Прво, избори су разлог да се та прича пролонгира, а са друге стране било би незгодно за Вучића да нешто потпише са Косовом, а да онда 2020. иде на редовне изборе“

„Свако ко у оваквим околности пристане да иде на изборе потпуно је јасно да ће он бити тројанац. Избора, поготово оваквих преверемених неће бити, односно неће бити опозиције на тим изборима, па ће трчати сами са свим последицама и спољним. Значи, не да неће бити ојачаног легитимитета, већ ће он бити смањен“, сматра Вукадиновић.

Док опозиција размишља о бојкоту, напредњаци су већ разматрали кога ће на врх листе.

„Људи би хтели да још једанпут ја водим листу Српске напредне странке (СНС), док дође неко време да неко други води листу. Чини им се да би им у овом тренутку то могло донети убедљиви резултат“, рекао је Вучић за Еспресо.

Па је председник вољан да напредњаке још једном послуша, иако је уочи београдских избора порука била другачија.

„Могуће је да је ово последњи пут да излазите уколико вам је потребно и моје име да ставите на листу немам проблем с тим. После тога то тешко да ће ићи тако“, рекао је Вучић 25. септембра 2017.

Тешко да ће напредњаци на било које изборе без Вучића, сматра Бобан Стојановић.

„СНС једнако је Александар Вучић и једнако је та нека врста система који је он створио. Излазак само СНС-а без појављивања Вучића и његовог имена на листи би потпуно променило изборне околности и мислим да не постоји опција да се то деси“, оцењује Стојановић.

Како опције када су ванредни избори у питању, виде медији блиски власти. Вечерње новости тврде да је Вучић близу одлуке, таблоид Ало да зна и датум избора.