Прочитај ми чланак

ФРАНЦУСКА: Полиција у Паризу ухапсила неформалног вођу „Жутих прслука”

0

У свом новогодишње обраћању нацији је француски председник Емануел Макрон отворено запретио свима онима који свој грађански протест не показују на примерен и миран начин, поштујући безбедност и ред у земљи. Речено – учињено.

Француски медији преносе како су француске безбедносне снаге ухапсиле Ерика Друета, једног од челника покрета “Жутих прслука”.

Разлог хапшења је наводно организирање просвједа без претходно послане обавијести властима, јавља тужитељство главног града Француске. Полицијски извори су објаснили да је ухићење проведено када је Ерик Друет, неформални вођа “Жутих прслука”, кренуо на Елизејске пољане с педесетак људи.

“Ерик Друет поновно ухапшен. Зашто? То је злоупотреба моћи. (…) Довољно је било насиља и хапшења. Слобода за Ерика Друета”, написао је на Твитеру посланик француске левице Жан-Лук Меленхон.

Демонстрације десетина и стотина хиљада “Жутих прслука” против социјалне и фискалне политике председника Емануела Макрона и даље трају диљем Француске. Међутим, медији се углавном фокусирају на оно што се догађа у Паризу.

Но, највећи скупови су се почели одржавати у Бордеу, где су огорчени демонстранти тражили Макронову безувјетну оставку. Пред Нову годину је готово цијели југ француске данима био парализиран, када су демонстранти блокирали стратешке пунктове на мрежи аутопутева.

Француски председник је 22. 12. упозорио да ће “Жути прслуци”, ако наставе с протестима, добити “озбиљан одговор”, што је у нешто блажем облику, као што смо рекли, поновио у новогодишњем обраћању нацији.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!