Прочитај ми чланак

ДА ЛИ ЗНАТЕ ТРАДИЦИЈУ? Ево ЗАШТО су и када Срби ЗАМЕНИЛИ БОЖИЋ БАТУ Деда Мразом

0

Нема детета које данас не зна ко је симпатични декица у црвеном оделу који доноси поклоне и пакетиће "ако сте били добри”. Деда Мраз је саставни део прославе божићних и новогодишњих празника већ вековима, али - где је ту она "српски" Божић Бата?!

Лик добродушног декице који деци доноси поклоне присутан је у причама и легендама народа широм света. Име и изглед овог дародавца варирају од културе до културе, па тако у српској традицији срећемо – Божић Бату.

Wikipedia

За разлику од западног света који је Светог Николу заменио Деда Мразом, православни народи, а нарочито Срби, наставили су да овог светитеља прослављају као једног од највећих светаца и потпуно одвојено од новогодишњих празника.

Верује се да је српски Божић Бата настао у 19. веку. Он је, према предању, доброј деци на Божићно јутро доносио поклоне, а из тог периода је све до данас остала сачувана божићна песмица: “Иде Божић бата, носи киту злата, да позлати врата, и обоја побоја, и сву кућу до крова”.

У каснијим годинама, Божић Бата, у Србији иницијално обучен у кожни гуњ и шубару, постепено је почео да добија западњачки изглед под утицајем аустроугарске илустроване штампе.

Преко својих северних суседа Срби су упознали и лик Деда Мраза. Временом, тако су негде почели да се појављују и Божић Бата и Деда Мраз, један за Божић, други за Нову годину.

Након Другог светског рата и социјалистичке револуције “сувише хришћанског” Божић Бату потпуно замењује “наднационални, универзални” Деда Мраз који од тада почиње да “долази” искључиво за Нову годину.

Ова пракса одржала се и до данашњих дана.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!