Прочитај ми чланак

АНАЛИЗА: Десантно-јуришни хеликоптер Ми-35М у Војсци Србије

0

Да ће Војска Србије поред Х145М ускоро добити још један тип хеликоптера, званично је први пут потврђено почетком априла прошле године када је висока делегација Министарства одбране Србије започела преговоре са Москвом о набавци руских борбених хеликоптера Ми-35. Тада је министар одбране Александар Вулин након састанка са министром одбране Руске Федерације Сергејом Шојгуом изјавио да је између осталог разговарано о могућој куповини 4 Ми-35 као и додатна 4 транспортна хеликоптера Ми-17.

Око месец и по дана пре овог састанка, крајем фебруара поједини медији објавили су да ће Србија преговарати са Русијом али и Белорусијом око набавке шест хеликоптера Ми-35. Вечерње ‘’Новости’’ пренеле су тада да је могуће да би се од Белорусије купила модернизована верзија хеликоптера Ми-24 која носи ознаку Ми-35 а да је на списку жеља нашег РВ и верзија Ми-35М која се налази у наоружању руске армије.

Новости су затим након велике војне параде у Москви 9. маја којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић, цитирајући неименоване изворе, пренели да би до краја године хеликоптере Ми-35 могли видети у Србији тј. да би они могли бити виђени на војној паради која је била планирана да се одржи поводом прославе победе у Првом светском рату. Председник Вучић је нешто касније изјавио да ће се, како је рекао, заложити код председника Русије Владимира Путина да за параду пошаље макар два Ми-35.

О томе да ће се за нашу војну авијацију набавити ови хеликоптери писали су у протеклих неколико година и други дневни листови који су у својим текстовима обично спомињали 4 Ми-24 а често су, услед непознавања материје, уношене и забуне око ознаке хеликоптера. Најпре се мора разјаснити да Ми-35 и Ми-35М нису исте верзије добро познатог десантно-јуришног Ми-24.

Хеликоптер Ми-35 представља извозну верзију Ми-24В (НАТО ознака ‘’Хинд-Е’’) док је Ми-35М извозна варијанта најновијег Ми-24ВМ који се још увек производи. Како Танго Сиx сазнаје ове године Србија је потписала уговор за куповину нових Ми-35М а у том пакету се налазе и додатни хеликоптери Ми-17В-5 као и артиљеријско-ракетни системи ПВО Панцир. Такође смо дошли до информација да би први Ми-35М требало да стигну средином 2019. године.

 

Развој нове генерације Ми-24 започет је у првој половини 90-тих година 20. века када је одлучено да се овај тип хеликоптера мора драстично модернизовати како би могао да одговори захтевима савременог ратовања. Требало је значајно унапредити авионику као и наоружање, искоришћена су многа решења са новог руског борбеног хеликоптера Ми-28 чији је развој такође био у току. Нова верзија Ми-24 морала је бити способна за дејство у свим временским условима, дању и ноћи и морала је добити боља убојна средства.

Током 90-тих у Русији али и у иностранству појавили су се многобројни програми продужетка животног века, разних дорада и осавремењавања. Један од њих је био и руски Ми-35М јер је, услед економскем кризе, немогућности набавке и серијске производње нових борбених хеликоптера Ми-28, Ка-50 и Ка-52, схваћено да се постојећи хеликоптери Ми-24, како у руској армији тако и у иностранству морају модернизовати. По сваку цену желело се да се Ми-24 који је већ био застарео, због своје јединствене конструкције која му омогуће истовремено борбено дејство и превоз војника, по сваку цену задржи у наоружању.

Првобитно је било предвиђена модернизација хеликоптера и то у 5 етапа од којих је Фаза 1 подразумевала само продужење животног века са 20 на 30 година или 4000 сати налета. Друга етапа је подразумевала уградњу носећег ротора са хеликоптера Ми-28 заједно са композитним (фиберглас) лопатицама као и сасвим новог репног четворокраког тзв “X“ ротора што је резултирало смањењем масе од 300 кг, повећању брзине пењања, повећању врхунца лебдења за 600 м и поједностављењем одржавања. Уз нове материјале на лопатицама је примењен и електротермални систем против залеђивања.

У Фази три хеликоптер је добио фиксни стајни трап, побољшано наоружање и систем за комуниикацију. Увођењем фиксног стајног трапа такође је смањена маса за до 90 кг али је то повећало отпор приликом летења што ипак није драстично утицало на перформансе хеликоптера у борби. Овакво решење омогућава лакше и безбедније слетање услед ванредног догађаја а уз то је и поједностављена конструкција и производња. У овој фази хеликоптер је добио и нове носаче за по 8 противоклопних ракета 9М114 Кокон (касније и Атака).

Могућност оваквог компактног ношења наоружања дозволило је смањење размаха крила тј. уклањања две крајње подвесне тачке што је исто тако смањило масу као и отпор ваздуха а уместо 6 ту су 4 подвесне тачке спољашњег терета.

 

Фаза 4 је обухватала нови систем управљања ватром, испитивач система свој-туђ, ново наоружање и то противоклопне ракете 9М120 Атака, затим ракете ваздух-ваздух 9М39 Игла-В, носну турелу са двоцевним топом 23 мм које представља решење са верзије Ми-24ВП. У последњој петој фази кабина је прилагођена за летење у ноћним условима уз примену специјалних наочара (НВГ – Нигхт Висион Гооглес), ту је затим дневно-ноћни оптоелектронски систем са телевизијском камером за рад у условима ниског нивоа осветљења (ЛЛТВ), термовизијском камером и ласерским даљиномером а кабине посаде довиле су вишенаменске колор приказиваче. На тај начин је применом свих 5 фаза укупна борбена моћ Ми-24ВМ увеличана за 1,4-1,6 пута у односу на раније варијанте Ми-24.

Демонстратор Ми-35М приказан је 1995. године а исте године јуна месеца имао је и прво међународно учешће на Ле Буржеу у Француској. Први лет верзије намењене руској војсци са ознаком Ми-24ВМ извршен 4. марта 1999. а био је то дорађени хеликоптер варијанте Ми-24ВП. И поред предложених измена у 5 фаза скоро нико у свету осим саме Русије није извршио осавремењавање Ми-24 које је предложио руски Опитно-конструкциони биро ‘’Миљ’’ а и то је у Русији урађено само делимично. Фиксни стајни трап, крило мањег размаха добили су модернизовани руски Ми-24ПН (осавремењени Ми-24П) поред тога смо још Ми-35П (негде означени и као Ми-35ПМ) који су били намењени Кипру. Осим тога Ми-24ПН је добио и нови оптоелектронски систем који је био једно од прелазних решења у односу на данашњу опрему.

Уместо осавремењавања, Русија је 2005. године тржишту понудила нове хеликоптере Ми-24ВМ и Ми-35М чија је производња започела у фабрици ’’Росвертол’’ у Ростову на Дону. У понуди су различите подваријанте Ми-35М са ознакама М1, М2 и М3 (спомиње се и М4) а међусобно се разликују по моторима, електронској опреми, наоружању. Први уговор за руску војску потписан је 2010. а први хеликоптери испоручени су 2011. Армијска авијација је до сада примила преко 60 Ми-24ВМ (одговара нивоу Ми-35М3) док се за Федералну службу безбедности (ФСБ) зна да је добила 5 хеликоптера.

Своју борбену премијеру ова најновија варијанта Ми-24 је имала у Сирији док је пре тога извозни Ми-35М ирачке армијске авијације употребљен против такозване Исламске државе. Први страни корисник била је Венецуела који је своје хеликоптере наручила 2005. и 2006. а испоруке су трајале од 2006. до 2008.

Тренутно у свету Ми-24 користи чак 58 земаља и то је борбени хеликоптер који је најраспрострањенији у историји авијације, који је израђен у највећем броју примерака и учествовао у највише ратних сукоба. Извозне Ми-35М су до сада набавили Азербејџан (24 хеликоптера за своју Граничну гарду), Бразил (12 Ми-35М3, бразилска војна ознака АХ-2 Сабре), Ирак (28 испоручених), Казахстан (4 испоручена од 12 наручених), Мали (наручена 4, испоручена два), Нигерија (набавила 12, испоручено 4), Пакистан (добио за сада 4 примерка, наводно планира 20), Венецуела (10 испоручених Ми-35М2 названи ’’Царибе’’), Узбекистан (10 наручених). За Ми-35М има још заинтересованих држава а то су пре свега оне које већ користе старије верзије ‘’двадесетчетворке’’.

Потпуно нова електронска опрема која обухвата и осматрачко-нишански систем ОПС-24Н кога чини жиростабилисани оптоелектронски систем ГОЕС-324 који има термовизијски и телевизијски канал, ласерски даљиномер и пеленгатор. Кабине посаде су опремљене модерним вишенаменским колор приказивачима (предња један, задња два) и прилагођене употреби наочара за летење у ноћним условима (НВГ) ОНВ-2. Кокпит пилота добио је и горњи електрооптички приказивач (ХУД). Од навигације треба истаћи систем сателитске навигације А-737.

Нуди се и уградња опреме западне производње а то се пре свега односи на системе за комуникацију, идентификацију и навигацију. Од опреме за самозаштиту Ми-35М може поседовати сигнализатор радарског озрачења Л006ЛМ (СПО Берјоза) или најновији Л150 “Пастељ“, станицу за оптоелектронска противдејства МАК-УФМ, систем за противелектронска дејства Л370 ‘’Витебск’’ или старији Л166В-11Е “Липа“, диспензери мамаца УВ-26М или старије АСО-2В. Да би се спречио пад хеликоптера у случају погибије или рањавања пилота, команде су удвојене. Ту су затим нови јачи мотори Климов ВК-2500-ИИ максималне снаге по 2700 КС а уместо њих могу се добити ТВ3-117ВМА.

Стандардно фиксно наоружање Ми-35М је двоцевни топ ГШ-23Л или В калибра 23 мм с борбеним комплетом од 450 граната који је смештен у покретној носној турели НППУ-23 преузет је са раније варијанте Ми-24ВП која може да се покреће под углом од +10 и -40 степени по елевацији и +/-60 степени по азимуту.

Сва убојна средства које су носиле старије верзије Ми-24 остала су мање више иста, може носити до 4 20-цевна саћаста лансера Б-8В-20 невођених ракетних зрна С-8 (обично С-8КО или КОМ) калибра 80 мм, до 4 петоцевна лансера Б-13Л невођених ракета С-13 калибра 122 мм, до два контејнера УПК-23-250 с двоцевним топом ГШ-23Л 23 мм са борбеним комплетом од 250 граната, контејнери ГУВ-1 са четвороцевним ротирсајућим митраљезом ЈаКб-12,7 калибра 12,7 мм са 750 метака и два четвороцевна ротирајућа митраљеза ГШГ-7,62 7,62 мм са по 1800 метака, контејнери ГУВ-8700 са аутоматским бацачем граната АГ-17А ‘’Пламја-А’’ калибра 30 мм са 300 граната.

Оно што је ново то су инфрацрвено самонавођене ракете 9М39 Игла-В за дејство по споролетећим и нисколетећим ваздухопловима домета од 800 до 5200 м по даљини на висинама од 20 до 3500 м. На два носача АПУ-8-4У може носити до 16 (по 8 на сваком крилу) полуактивно радио-командно вођених противоклопних ракете 9М114 Кокон система 9К113 Штурм-В домета 5 км, пробојности 650 мм хомогеног челичног оклопа, или до 16 противоклопних ракета 9М120 Атака (даљи развој 9М114) домета 6 км вероватноће поготка тенка 0,65 до 0,9 на даљини 4 км, пробојности 800 мм хомогеног челичног оклопа.

Постоји могућност добијања и најмодернијих противоклопних ракета 9К121М Вихр-М домета до 10 км пробојности 1000-1200 мм хомогеног челичног оклопа. Такође ту су и различите врсте бомби, 8 од по 100 кг, 4 од по 250 кг или 4 од по 500 килограма. Носивост у унутрашњој кабини је 1500 кг, 8 војника или 4 војника на носилима. Носивост спољашњег терета је 2400 кг а носи до 4 спољашња резервоара за гориво капацитета по 500 литара.

Емисија руске телевизије Звезда о хеликоптеру Ми-35М:

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!