Прочитај ми чланак

ТИХИ ПРАЗНИЧНИ УБИЦА: Ако имате овакву новогодишњу јелку – одмах је ИЗБАЦИТЕ

0

На куповину вештачких новогодишњих јелки људи се одлучују из бројних разлога, попут алергије на пелуд стабала, једноставнијег одржавања и чишћења, вишекратне употребе и уштеде новца, али различита су мишљења стручњака о томе да ли ће ‘здравије’ у кућу донети право или вештачко стабло.

Једни подсећају да су вештачке јелке направљене у потпуности од синтетичке пластике – поливинил хлорида (ПВЦ) и тврде да он није опасан ни штетан по људско здравље.

FOTO: Flickr

Међутим, др. Глен Харнет, директор ланца клиника ” Америцан Фамилy Царе” упозорава да је ПВЦ смеса отпорна на ватру, у којој се понекад налазе и метали попут олова, коситра и баријума. Подсећа да је истраживањем из 2004. у вештачким јелкама пронађена одређена количина олова, пише Индипендент.

– ПВЦ отпушта испарљиве органске спојеве, а они могу изиритирати слузницу очију, слузницу носа и плућа – каже др Харнет.

У неким случајевима ПВЦ садржи и фталате, испарљиве течности које се додају пластици полимера за повећање њихове мобилности.

– ЕУ је због штетности забранио њихово коришћење у дечјим играчкама јер могу да поремете хормоналну равнотежу у организму – каже др. Брус Ланпеар, професор здравствених наука на Универзитету Сајмон Фрејз и упозорава да је веома тешко прецизно сазнати од чега је неко новогодишње дрво заиста направљено.

Подсећа да има пуно различитих типова фталата међу којима неки опонашају деловање женскога хормона естрогена.

– Три четвртине хемијских спојева пронађених у разним предметима које свакодневно користимо није довољно тестирано када је реч о њихову штетном утицају на репродуктивне органе или утицај на развој мозга и когнитивно бихевиоралне способности код деце, али претпоставља се да су сигурни – каже др. Ланпеар, додајући да је веома тешко са стопостотном сигурношћу установити колика је стварна опасност од штетног деловања потенцијалних хемикалија из новогодишње јелке поред које проведемо око шест сати дневно, месец дана у години у периоду од око десет година.

Др. Харнет пак у шали каже да не жели бити Гринч и да постоје начини који нас могу заштитити од штетних утицаја наведених хемијских спојева потенцијално садржаних у новогодишњим јелкама направљених од ПВЦ-а.

Истиче да производи од синтетичке пластике, укључујући и новогодишње јелке, испуштају знатно мање штетних хемикалија након што се неко време оставе напољу, на свежем ваздуху.

– Што се дуже ваша вештачка јелка луфтира ван дома на свежем ваздуху, то боље – поручује Харнет и саветује куповину новогодишњих јелки без ПВЦ-а, направљених од полиетилена (ПЕ), термопластичног материјала од којега се најчешће прави пластична амбалажа.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!