Прочитај ми чланак

ШЕСТ СТВАРИ КОЈЕ СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ о Новој години

0

31. децембар све је ближе, а док се припремате за дочек, у наставку откривамо 6 најзанимљивих чињеница о прослави Нове године.

1. Новогодишње одлуке

Око 40% људи сваке године доноси одлуке да ће нешто променити почетком следеће године. Велика већина тих одлука односи се на нас саме (вежбање, промена посла, финансије…), а осма најчешћа новогодишња одлука јесте обећање да ћемо побољшати односе са партнером, пријатељем или неким чланом породице. Прва на листи најчешћих новогодишњих одлука очекивано је губитак вишка килограма.

2. Зашто 1. јануар?

На овој традицији можемо да захвалимо Гају Јулију Цезару, који је променио календар и поставио јануар као први месец надолазеће године.

3. Како се пре славила Нова година?

Ако гледамо на традицију народа пре око 2000 година, већина људи, као што је на пример био случај у Месопотамији, Нова годинаславила се 20. марта- када се дешава пролећна равнодневица.

4. Месец јануар

Бог Јанус, је један од најстаријих и најважнијих божанстава у римској митологији, који се сматрао богом свих почетака и прелаза. Имао је два лица, једним је гледао напред, другим назад и по њему, месец јануар добио је име.

5. Новогодишњи пољубац

Ова традиција пољупца у поноћ настала је у Енглеској или Немачкој у Средњем веку. Није утврђено код ког европског народа је срећни пољубац у поноћ, за Нову годину, прво настао јер је једнака традиција била у обе земље. И дан данас, ово се радо практикује. Ипак, неки историчари тврде да је ова традиција настала у старом Риму.

6. Ко први и последњи слави Ногу годину

Становници острва Карибати, у централном Пацифику, први дочекују Нову годину, док Америчка Самоа последња прославља.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!