Прочитај ми чланак

ЛУТОВАЦ: СзС је једина снага која може да се супростави режиму Александра Вучића

0

Са председником Демократске Странке и једним од оснивача Савеза за Србију разговарали смо о актуелним темама. Како коментарише недавно гостовање у емисији „Упитник“, тренутно стање у странци и Србији уопште, као и погледима у будућност, прочитајте у наставку текста.

У уторак и у среду је у жижу јавности доспела емисија “Упитник”коју сте напустили после више покушаја да се изборите за фер третман од стране водитељке. Да ли ћете и даље прихватати позиве да гостујете на режимским медијима (ако таквих позива буде) или сматрате да нема смисла појављивати се на програмима које контролише СНС?

Да, појављиваћу се кад ме позову, али нећу дозволити да се емисије у којима учествујем претворе у ријалитије, у јефтину забаву или примитивна надвикивања. Учествоваћу у емисијама у којима може на цивилизован начин да се води разговор, да се износе аргументи, води дебата о важним политичким и друштвеним темама.

Протести који се одржавају сваке суботе у Београду су све масовнији. Како гледате на њих, можете ли их можда упоредити са сличним протестима деведесетих година?

Ови протести су посебни. Иницирани су протестом против насиља, а из суботе у суботу окупљају све већи број грађана незадовољних општим стањем у друштву и низом неправди и девијација које посредно или непосредно погађају грађане. Људи су иритирани зато што ова власт уместо да прихвати критику и мења ствари на боље, стварност упорно приказује лепшом него што јесте.

У јуну месецу сте изабрани за председника ДС-а. Приближава се шест месеци од тог тренутка, па је право време за питање како оцењујете првих пола године свог мандата? Које су по вашем мишљењу добре ствари које су се промениле у ДС, а шта је можда нешто што би још требало мењати?

Од тренутка када сам изабран настојим да са сарадницима укључим што већи број чланова у ревитализацију странке. То подразумева кадровско прегруписавање и освежење, организационо-техничко прилагођавање новим околностима и јасније идеолошко-програмско профилисање. Најважније је да придобијемо поверење грађана. Морамо да будемо отворенији, непосреднији, да будемо јаснији у формулисању политике коју заступамо, да на сопственом примеру покажемо какви бисмо били на одговорним функцијма, да смо спремни да радимо у искључиво у интересу грађана.

Како данас видите ДС организационо? Да ли се странка опоравила од ударца на београдским изборима почетком године?

Велику пажњу посвећујемо организационим реформама које подразумевају ефикаснију и функционалнију странку, странку прилагођену новом времену и новим околностима. Посебну пажњу усмеравамо на едукацију у странци, обучавамо тренере који ће после тренирати чланове странке широм Србије да боље комуницирају са грађанима и међу собом. Тренери ће, између осталог, да обучавају одборнике, посланике и све чланове да програм и активности усмере ка решавању животних проблема грађана и креирање јавних политика у интересу општег добра.

Што се тиче идеолошког профила странке, да ли је по вашем мишљењу ДС данас ближи левици, центру или десници?

Демократска странка се од свог оснивања пре скоро 100 година профилисала као социјалдемократска странка, с тим што је то некада било јасније, а некада мање јасно изражено. Сматрам да би ДС морала јасније програмски и акционо да покаже своје социјалдемократско лице.

Какви су идужи кораци Савеза за Србију, шта је оно што ће бити у фокусу током првих месеци 2019. године?

Савез за Србију је једина опозициона снага која је у стању да се у овом тренутку супротстави аутократском режиму Александра Вучића, да се избори за нормалну државу и створи препоставке за нормалан политички и свакодневни живот. Зоран Ђинђић је крајем 90-тих рекао како у појединачним странкама нема довољно потенцијала за промене у друштву, али да га има међу грађанима. Слично је и данас, зато је створен Савез. На Савезу је да тај потенцијал артикулише и усмери га ка суштинским променама.

У јавности се све чешће помињу нови парламентарни избори, који би можда могли да се одрже већ на пролеће. Какав је ваш став по том питању, да ли на те изборе треба излазити или их треба бојкотовати?

Избори су избори смо ако су фер и поштени. Ако нема елементарних услова за то да се грађани слободно опредељују на основу потпуне и редовне информисаности, онда се о изборима и не може говорити. Према томе, на изборе би требало изаћи само ако има елементарних услова да буду фер и поштени. На опозицији је да се избори за праве изборе, а то ће моћи ако наступи синхронизовано и за то добије отворену подршку грађана. Протести грађана указују на то да та подршка неће изостати.

У јавности постоји слика о Вама као пристојном политичару. Да ли је данас у српској политици пристојност врлина или, како многи мисле мана?

Пристојност би морала да буде основна претпоставка да бисте се уопште бавили политиком или било којим другим јавним послом. Међутим, у недемократској политичкој култури пристојност се не подразумева, а неретко није ни пожељна. Но, да бисмо градили демократску политичку културу морамо је испуњавати одговарајућим садржајем. Без пристојних људи политичка сцена не може да се упристоји. Другим речима, ако се боримо за друштво у којем пристојност није мана, то није могуће без пристојних људи.

Шта је, по Вашем мишљењу, кључно у борби против режима СНС-а?

Први корак је направљен, створен је Савез са јасном платформом за нормализацију Србије. Други корак је задобијање поверења значајног броја грађана и трећи корак је материјализовање те подршке на фер и поштеним изборима. Свако од нас сноси део одговорности да успе пројекат промене Србије на боље. Прошло је време изговора, дошло је време да се суочимо са проблемима и да их решавамо.

Ваша порука за читаоце “Гериле”.

Да би аутентично постојао, човек у сваком тренутку мора да се опредељује, доноси одлуке, да бира себе, заправо, јер када се подвуче црта – човек није ништа друго до збир својих чинова.

Гледајмо на Србију као шансу да мењамо живот на боље, а не као готову чињеницу таворења и борбе за голу егзистенцију.

Живот је оно што од њега направимо. Србија је оно што од ње начинимо. Свом животу једино ми сами можемо дати позитиван садржај.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!