Прочитај ми чланак

РЕПУБЛИКА ТРБУШНИЦА – одцепили се од Тита због краља!

0

Мало је познато да је село Трбушница недалеко од Лознице 1946. године прогласило своју независност и отцепљење од тадашње државе. Мештани који су се залагали за краља и учествовали у проглашењу Републике били су озбиљни у својим намерема, због чега су две године касније, и кажњени.

У време када је о свему одлучивао један човек, мештани села у околини Лознице залажу се за повратак краља. Постављају сопствену Владу, бирају министре и оснивају Републику. Недељков отац један је од оних који су због самопроглашења одслужили затворску казну.

„Мом оцу је уверење било јаче него све и зато је лежао у затвору пет година, уствари четири је одлежао, а на пет је осуђен“, каже Недељко Петровић.

„То је трајало годину, две док их нису похапсили и стрпали на Голи оток, а неке у Пожаревац“, прича Миодраг Јовић.

Иако је од покушаја отцепљења прошло више од седамдесет година, мештани Трбушнице и даље се изјашњавају као Републиканци. Највеће локал патриоте су, кажу, на фудбалском терену, а нарочито у сеоској кафани.

„Овде прославаљамо све важне датуме за село Републику Трбушницу. Прослављамо и када победи и када изгуби фудбалска екипа, када се роди мали Републиканац“, каже Никола. 

Додаје и да кад се упознаје са неким каже: Ја сам Никола Петровић из Републике Трбушнице“. 

Као и свака самопроглашена Република, и Трбушница је за време Тита неславно завршила. Ово село, данас, ипак једно је од инфраструктурно боље опремљених. А за решавање проблема мештана већ двадест година задужен је исти човек.

 

И док су мештани Трбушнице те 1946. године били озбиљни у својим намерама, ови данас о Републици говоре кроз шалу. Због тога вам за улазак у ово село, удаљено од Лознице три километра, није потребна ни лична карта, а ни пасош.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!