Прочитај ми чланак

ДОТАКЛИ СМО ДНО: Хлеб, цигарете чак и лекови се продају на комад

0

Криза је све већа, обични грађани живе на рубу егзистенције, новца има премало или га нема уопште.

Друштвеним мрежама почела је да се дели фотографија која је изазвала мноштво негатвних реакција. Наиме, фотографија из једног продајног објекта на којој се види хлеб исечен на кришке, а испод залепљена цена с написом „комад 5.00 динара“, поново је покренула питање опстанка грађана и беде с којом се већина суочава.

Корисници друштвених мрежа закључили су да је поменута фотографија у ствари доказ како заправо народ у Србији живи, односно преживљава. И док су једни подсетили да девеесетих грађани нису имали новца да купе ни кришку, други су напоменили да је продаја на комад само показатељ сиромаштва одређеног броја људи.

Ваља нагласити да је прича о продаји хлеба на комад доспела у жижу јавности пре неколико година, али као и досад, све је остало слово на папиру (у овом случају, на друштвеним мрежама).

Ипак, овај „тренд“ се наставио и у 2018. години. У ствари, сада се прешло на граме, па је тако друштвеним мрежама почела да се шири фотогтафија настала у једном супермаркету, који је како би се приближио најсиромашнијим потрошачима направио „акцију“, по којој 100 грама хлеба кошта 9.99 динара.

Српски потрошач може лакше да поднесе мање износе, те трговци из тог разлога прибегавају продаји на комад, сматрају поједини.

Пракса која је пре две године уведена у маркетима, да се цене у витринама са сухомеснатим производима исказују на 100 грама, а не по килограму, иде у прилог тој чињеници.

Осим хлеба, на комад се продаје воће и поврће, пелене, лекови…

У апотекама је постала пракса да купци узимају по једну кесицу препарата против прехладе, или једну таблу аналгетика. Пре неколико година продавле су се и цигарете на комад.

Колико год деловало необично, грађани су приморани да штеде на најосновнијим производима и то је реалност са којом се сударамо сваког дана.

 

Криза је све већа, обични грађани живе на рубу егзистенције, новца има премало или га нема уопште, те слика Србије у којој се живи „на комад“ није изненађње, сложићете се.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!