Прочитај ми чланак

ЗАВРШЕН ПРОТЕСТ Препун био Трг Славија и београдске улице, ново окупљање 5.01.’19.

0

И у суботу 29.12., као и претходних субота у децембру, одржао се протест „Стоп крвавим кошуљама“ и протестна шетња „1 од 5 милиона“, са почетком у 18 часова код платоа испред Филозофског факултета у Београду. Србин.инфо извешатавао је са лица места.

Протест „Један од пет милиона“ одржан је у центру Београда. Народ је на почетку протеста испунио Студентски трг и Васину улицу, одакле се упутио у протестну шетњу центром града. Организатори протеста су листи захтева додали још један – смену министра полиције Небојше Стефановића. Следећи скуп заказан је за 5. јануар.

Према процени ншег репортера, на  протесту се окупилооко 40 000 људи. Учесници протеста су дували у пиштаљке и носили транспаренте са натписима „Има нас пет милиона“, „Доста лажи пензионери су гладни“, „Шетам не желим да одем“, „Реке вам не дамо, реците не МХЕ“, „Вучићу пдере“, Вучићу лопове“, „Србија, Србија“ …

Прво се окупљенима, пре почетка шетње, обратио глумац Бранислав Трифуновић који је поручио да ако их питају ко је организатор протеста, они одговоре (председник Србије) Александар Вучић, јер да није њега, не би било ни протеста.

Затим је говорио новинар Срђан Шкоро који је народу пожелео срећну Нову годину без Вучића.

Окупљенима се обратио и председник Месне заједнице Ракита Десимир Стојанов који је рекао да мештани тог села траже „само мир и реку“. Поручио је и да инвеститору мини хидроелектране у том месту неће дозволити да прође кроз његову дедовину.

Организатори протеста су на крају своје шетње, на тргу Славија, поновили своје захтеве да се расветли убиство Оливера Ивановића, да се открију налогодавци напада на новинаре и опозиционаре, као и да опозиција добије пет минута простора у Дневнику РТС-а. Тим захтевима је додат још један – смена министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

 ТОК ПРОТЕСТА ИЗ МИНУТА У МИНУТ, СРБИН.ИНФО ИЗВЕШТАВАО СА ЛИЦА МЕСТА…

Организатори прогласили протестну шетњу завршеном и најавили ново окупљање 5. јануара наредне године. Погледајте видео и фотографије препуног Трга Славија.

Фото: СРБИН.ИНФО (Трг Славија)

Док председник Вучић гостује на Студију Б, почетак колоне незадовољних грађана је испред Београђанке. Људи су густо збијени одатле све до Трга Славија,  где народ непрекидно и даље пристиже, тако да је и Славија већ „крцата“ протестантима.

ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА ЛИЦА МЕСТА, аутор СРБИН.ИНФО

Председник Србије Александар Вучић је управо почео гостовање на Студију Б, народ испред Београђанке виче „Вучићу лопове“. Погледајте видео у линку испод

Репортер Србин.инфо је снимао чак 30 минута колону протестаната, док је пролазила испред њега, па израчунајте (по систему министра Стефановића) колико је то незадовољних грађана. Узвикивали су, између осталог, БАНДО КРВАВА, БАНДО НАПРЕДНА!

Родољуби из покрета „Нема предаје Косово и Метохија“ донели су патриотске транспаренте и узвикивали пароле против издаје државе и режима Александра Вучића, што су окупљени одушевљено прихватили. Нарочито су гласно и одушевљено скандирали случајни пролазници и грађани, који нису учесници протеста, већ су стајали на аутобуској станици испред Дома омладине.

Неколико десетина грађана је тренутно у протестној шетњи у центру Београда, а на челу колоне протестаната налазе се припадници Војног синдиката Србије.

Погледајте у линку испод каква је атмосфера на протесту и шта је лидер Двери Бошко Обрадовић поручио министру полиције Небојши Стефановићу.

Окупљени дувају у пиштаљке и носе транспаренте са натписима „Има нас пет милиона“, „Доста лажи пензионери су гладни“, „Шетам не желим да одем“, „Реке вам не дамо, реците не МХЕ“…

Прво се обратио глумац Бранислав Трифуновић који је окупљенима поручио да ако их питају ко је организатор протеста, они одговоре (председник Србије Александар) Вучић, јер да није њега, не би било ни протеста.

Затим је говорио новинар Срђан Шкоро који је грађанима пожелео срећну Нову годину без Вучића.

Окупљенима се обратио и председник Месне заједнице Ракита Десимир Стојанов који је рекао да мештани тог села траже „само мир и реку“. Поручио је и да инвеститору мини хидроелектране у том месту неће дозволити да прође кроз његову дедовину.

Учесници скупа кренули су затим у протестну шетњу од платоа, преко Македонске, Светогорске, Таковске и Улице краља Милана до Трга Славија.

Дефинитивно је много већи број незадовољних грађана него протеклог викенда, када је било више од 40.000 људи! У односу на протекле недеље, ново је и то што народ који не учествује у протесту, али се затекао у центру Београда у породичној шетњи, проводу или куповини, СТОЈИ СА СТРАНЕ И АПЛАУДИРА ПРОТЕСТАНТИМА У ЗНАК ПОДРШКЕ.

Почетак протеста у Београду (ВИДЕО)

Судећи по броју грађана који присуствује вечерашњем протесту, биће оборен нови рекорд у односу на прошле окупљање, када је било више од 40.000 незадовољних. Све је „крцато“ од платоа Студентског трга до Трга Републике, а људи пристижу са свих страна.

Протестанти носе пароле у 90 одсто случајева писане ЋИРИЛИЧНИМ писмом, као и искључиво српске заставе. Говорници поздрављају присутне са „ЖИВЕЛА СРБИЈА“. Иако су на протесту углавном млади, као и породични људи, прве редове до говорника „запосели“ су углавном пензионери, који желе да покажу да нису Вучићева гласачка машинерија.

Подсећамо, ова опозициона окупљања су у српској престоници започета као одговор због пребијања Борка Стефановића и још двојице чланова Левице Србије, уочи трибине Савеза за Србију у Крушевцу 23. новембра – иначе, тројица осумњичених за ово дело су пуштена из притвора уочи новогодишњих празника иако су Стефановићу разбили лобању и задали ударце који су му могли угрозити живот.

РУТА ШЕТЊЕ:

Плато Филозофског факултета – Македонска (зграда Политике и Радио Београда) – Светогорска – Таковска (зграда РТС) – Краља Милана (Београђанка, Студио Б) – Славија.

Реагујући на прво окупљање незадовољних грађана, председник Србије и владајуће Српске напредне странке Александар Вучић рекао је да „може у протестној шетњи бити и пет милиона грађана, он њихове захтеве испунити неће“.

Наредне две суботе број окупљених је растао, тако да је у шетњи 22. децембра било, како су објавили организатори, више од 40.000 грађана. У неком тренутку и до 50.000.

Министар полиције Небојша Стефановић одржао је након тога прес-конференцију другим поводом, али на којој је између осталог показао и снимак протестне шетње, рекавши да је полицијска процена избројала све присутне и да их је било између 4.700 и 5.000 људи. Чак и западни медији, амерички, британски и немачки су известили о великом броју незадовољних Срба на улицама Београда, наводећи да власт значајно умањује број протестаната.

На протестном скупу окупљенима се обраћају: Бане (Бранислав) Трифуновић, глумац; Срђан Шкоро, новинар: и  Десимир Стојанов, председник МЗ Ракита и представник народа који се бори против изградње нелегалних мини хидроелектрана на Старој планини.

ЗАХТЕВИ

Према досадашњим саопштењима организатора послатим са мејл адресе „стопкрвавимкошуљама“ без логоа или ознаке било које политичке организације, захтеви су:

– да се у свакој емисији Радио-телевизије Србије омогући опозицији да изнесе своје ставове
– да се открију налогодавци и починиоци убиства Оливера Ивановића
– да се открију налогодавци пребијања Борка Стефановића и чланова Левице Србије
– да се открију налогодавци паљење куће Милана Јовановића, покретача портала Жиг
– да министар полиције Небојша Стефановић поднесе оставку

ОПОЗИЦИЈА

Савез за Србију (СЗС) је  организовао током протекле недеље више мањих протестних акција по Србији. У Куршумлији је у четвртак одржана протестна шетања, по угледу на Београдску, објављено је на друштвеним мрежама, на профилима СЗС.

Опозициони одборници у појединим општинама, попут Чукарице, напустили су седнице скупштина општине.

Осим из Савеза за Србију, на протекла три протеста у Београду учествовали су и чланови из странака потписница заједничких захтева за фер изборе: СДС , Нова странка и ДСС.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!