Прочитај ми чланак

СУДБИНА ГИГАНТА ИЗ ПАНЧЕВА: Руси кибицују „Петрохемију“

0

Куповина панчевачког хемијског комплекса је део економског пакета који Србији доноси Путин. Заинтересовано неколико руских гиганата, а међу њима и Нафтна индустрија Србије

РУСКИ гиганти, ипак, не одустају од српске “Петрохемије” и најизгледнији су партнер овог хемијског комплекса из Панчева. Ова куповина је део економског пакета који Владимир Путин, председник Руске Федерације доноси Србији средином јануара, незванично сазнају “Новости”.

Тендер за приватизацију панчевачке фабрике биће расписан у фебруару наредне године. Неколико руских компанија је, како сазнајемо, заинтересовано да купи “Петрохемију”, али најозбиљнији играч је Нафтна индустрија Србије. И претходних година се НИС појављивао као један од заинтересованих за приватизацију “Петрохемије”, али до данас то није никад званично потврђено.

– “Петрохемија” је прошле године имала највећу нето добит у Србији – каже наш саговорник. – После отписа дела дугова и конвертовања дела обавеза у акције предузећа, њена добит је у 2017. године била вредна 40,4 милијарде динара. Руси су веома заинтересовани за сарадњу са “Петрохемијом”, али ако до ње, ипак, из неких разлога не дође, Србија има план Б. У сваком случају ћемо пронаћи стратешког партнера панчевачког гиганта.

 

ОД ГУБИТАША ДО ПРОФИТЕРА НАЈВЕЋИ нето добитак од 40,4 милијарде динара, прошле године остварила је “Петрохемија”, годинама позната по губицима. Овој фабрици је лане одобрен унапред припремљен план реорганизације којим јој је отписано 47,7 одсто дугова. Преосталих 52,3 одсто обавеза конвертовано је у акције предузећа.

Како истиче наш саговорник, уколико Руси одустану од овог подухвата, Србија рачуна на кинеске гиганте. Колико су они заинтересовани да сарађују са “Петрохемијом”, биће познато у априлу када се очекује долазак кинеског председника Си Ђинпинга. Са њим би у Србију требало да стигне и делегација кинеских привредника.

 

И претходних година је било покушаја да се нађе купац за “Петрохемију”, али резултата није било. Лане је Министарство привреде позвало заинтересоване за куповину три фабрике, међу којима је била и “Петрохемија”. За ово панчевачко предузеће стигла су два писма о заинтересованости за сарадњу.

– Тај лањски јавни позив није имао обавезујући карактер – истиче наш саговорник. – Са њим се само опипава “пулс” привредника, и домаћих и страних, за приватизацију фабрика. За разлику од њега, у фебруару ће бити расписан тендер, а све пријаве заинтересованих за партнерство ће бити обавезујуће.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!