Прочитај ми чланак

ДРАГАН РАДОВИЋ КОД ДР ДРАГАНА ПЕТРОВИЋА Какo се краде, пљачкa и упропашћује Србија

0

У емисији Гост недеље коју води др Драган Петровић, био је економиста, Драган Радовић. У првом делу емисије, како је она традиционално конципирана, било је речи о животу госта.

Тако је Радовић говорио о свом школовању, завршетку Прве економске школе у Београду, својој великој љубави дактилографији, где је учествовао на низу такмичења, и где је потом још као студент остваривао егзистенцију радећи данононоћно у низу фирми, потом и као рачуновођа. Након завршетка студија економије, Радовић је радио у низу фирми као економиста, укључујући и привредне гиганте попут фабрике Лоле Рибар у Железнику, сарађивао са економским институтима и најзад отворио приватне фирме за рачуноводство и статистику.

У другом делу емисије разговор се водио о конкретним питањима макроекономије у Србији, анализи буџета, проневера у вођењу економије у конкретним гранама и областима, Захваљујући вишедеценијској пракси вођења финансија и рачуноводства у државним, а потом и својим фирмама, Радовић се развио у врхунског стручњака за сиву економију. Он је проницљиво указивао на бројне пропусте, малверзације и проневере у вођењу макроекономије, финансија и по гранама, пре свега од стране државних органа, у којима се годишње утаји и проневери и више од милијарду евра.

Већина водећих стручњака макроекономије, попут Комазеца, Млађена Ковачевића, Љубодрага Савића, Катића, Драгаша, годинама указује на промашен неолиберални и неомонетаристички концепт у Србији, заправо неоколонијални према ММФ и глобалистичким силама, који је главни разлог за економску пропаст и посрнуће земље. Радовић је својим конкретним проницљивим анализама, радећи деценијама у вођењу рачуноводства и фирми (дакле микорекономији) дошао до спознаје о масовним размерама сиве економије (испод радара опорезивања) на државном нивоу у низу грана, које имају колосалне размере губитака за привреду Србије.

Отуда тај део сиве економије има државно залеђе, или пак само интересну толеранцију, која превазилази уобичајено виђење области сиве економије као привремено нужно зло које се толерише од државе да би се смањила незапосленост и који је тешко контролисати чак и појачаним инспекцијама. У емисији је указао на низ манипулација само у 2018. години, у низу привредних грана, од енеретике, производње и продаје цигарета, прехрамбеној индустрији и др, одакле се може видети спрега интереса државних функционера на разним нивоима са привредницима у правцу масовних злоупотреба које наносе велике губитке привреди земље и Србији у целини, што паралелно са промашеном неомонетаристичком неоколонијалном макроекономском концепцијом продужава опште сиромаштво и беду у којој се налазимо.

Радовић је указао на мањкавости у приказивању буџета и привредних активности у привреди земље у претходној и овој години, али и о могућностима да се негативни привредни токови и посртање Србије преиначи, за шта је потребно, поред економских мера и промена власти и односа према привреди.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!