Прочитај ми чланак

ЗАВРШЕН ОПОЗИЦИОНИ ПРОТЕСТ У БГД – Више од 40.000 људи против Вучићеве диктатуре

0

Протестна шетња под називом "1 од 5 милиона" организована против режима Александра Вучића, неправди, бахатости, медијске цензуре и организованог насиља које спроводи власт против опозиције и њених симпатизера, окупила је вечерас, у суботу 22. децембра, чак 40.000 људи.

Кад је протестна шетња стигла до Владе Србије у Немањиној улици, свима је било јасно да је у протесту више од 40 хиљада људи.

Док је колона стигла код РТС-а, организатори протестног скупа су јавили да је крај протестне поворке иза „Стакленца“ на Тргу републике. Прва процена Србин.инфо је тако потврђена, на протесту било најмање 40.000 људи.

Прошле суботе, према проценама организатора, упркос снегу који је падао без престанка више од 24 сата, окупило се више од 20.000 људи.

Да ће ово опозиционо окупљање бити највеће до сада, знало се већ на почетку протеста око 18:00 код Филозофског факултета, када је већ било присутно више од 20 хиљада људи…

После обраћања Банета Трифуновића, глумца, Душана Петричића, карикатуристе, и Милана Јовановића, новинара портала „Жиг инфо” из Гроцке, протестна шетња је кренула у правцу зграде Политике, те се даље настављала у правцу РТС-а и Владе Србије, завршавајучи се на Славији.

Током саме шетње демонстранти су узвикивали многе пароле међу којима су биле „Вучићу лопове“, „Проћи ће и ваше“, „Доле диктатура“…

Завршавајући скуп, организатори протеста су на Славији најавили следеће окупљање за суботу, 29. децембра у 18:00х на платоу код Филозофског факултета, наглашавајући да се са протестима неће стати све док се не испуне захтеви због којих су они организовани.

1. 5 минута у Дневнику 2 за „1 од 5 милиона“
2. редовно присуство опозиције у информативним емисијама РТС-а
3. да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, покушаја убиства Борка Стефановића, покушаја убиства новинара Милана Јовановића

Занимљиво да овог пута лидери опозиције нису били у првим редовима, па су у маси били неприметни.

Иначе, од лидера Савеза са Србију били су пристуни Бошко Обрадовић, Вук Јеремић, Драган Ђилас и др.

А како је текао протест прочитајте испод:

ТОК ПРОТЕСТА

20:15

Протестна шетња је стигла до Владе Србије у Немањиној улици, где су демонстранти узвикивали „Доле Влада“, „Лопови, лопови“, „Преброј нас Вучићу“…

Као што можете да видите у видео линку испод, протестна колона је веома густа, што иде у прилог тези да је београдским улицама на опозиционим демонстрацијама било било 40-45.000 људи.

У једном тренутку, нашег репортера Дејана Петра Златановића, препознали су учесници протеста док је фотографисао. Да би боље приказао колико је људи на протесту,  демонстранти су га спонтано подигли на своја рамена.

Протестна шетња се тренутно налази на Славији где треба да се заврши скуп.

20:05

 

19:30

Када је чело колоне стигло до РТС-а, протестна колона се протезала целом Македонском, Хиландарском и доњом половином Таковске улице.

У шетњи је више од 40 хиљада људи.

Код РТС-а, организатори су приредили јавном сервису и 5 минута буке, зато што ова телевизијска кућа и даље одбија да преноси дешавања са овог догађаја и не жели да у својим информативно-политчким емисијама угости представнике „1 од 5 милиона“.

Шетња се даље наставља кроз Кнеза Милоша у правцу Владе Србије, која се налази у Немањоној улици.

19:15

19:04

Протестна шетња после Трга Републике наставила је да се креће Македонском улицом пролазећи поред зграде Политике.

Настављајући даље ка Таковској улици, ка згради РТС-а. Током шетње демонстранти узвикују „Вучићу лопове“, „Проћи ће и ваше“, „Доле диктатура“…

Тачан број присутних је тешко одредити пошто се протестној шетњи све време прикључују нови демонстранти. Наш репортер претпоставља да је присутно више од 40 хиљада људи.

18:48

18:29

Почео је опозициони протест „1 од 5 милиона“ у Београду, окупивши до сада преко 40 хиљада демонстраната. Испред Филозофског факултета окупљенима су се обратили карикатуриста Душан Петричић, новинар портала Жиг инфо Милан Јовановић и глумац Бранислав Трифуновић.

Протестна шетња је почела од Филозофског факултета и креће се централним Београдским улицама.

Међи демонстрантима присутни су српска, руска, нажалост и геј застава.

ЛГБТ активисти су се вечерас први пут појавили на протесту. Њихово појављивање пропраћено је гласним негодовањем и звиждуцима.

У протестној шетњи у главном су присутни обични људи са члановима својих породица или пријатељима. Па међу демонстрантима има чак и мале деце.

 

 

18:20

Протестна шетња “1 од 5 милиона”, трећу недељу заредом, одржаће се вечерас, са почетком у 18 сати код платоа испред Филозофског факултета у Београду.

Како су саопштили организатори протестна шетње ће и овај пут започети од платоа Филозофског факултета, па ће се кретати рутом: Македонска – Светогорска – Таковска – Кнеза Милоша – Влада Србије – Славија.

На протестном скупу, окупљенима ће се обратити Бане Трифуновић, глумац, Душан Петричић, карикатуриста, и Милан Јовановић, новинар портала „Жиг инфо” из Гроцке, коме је недавно спаљена кућа.

Код Филозофског факултета народ због протестне шетње масовно пристиже, тако да је сат времена пре почетка скупа Васина улица била потпуно блокирана.

Тренутно је сигурно више од 10.000 људи на улици, могуће да ће кад почне протест у протестну шетњу кренути и више од 20.000 демонстраната.

Јасно је да ће вечерас бити најмасовнији протест опозиције, који је одржан у Београду у последњих неколико година.

Први протест недељу дана раније окупио је више од 10.000 људи.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!