Прочитај ми чланак

ОЧАЈНИ МЕШТАНИ СЕЛА ОКО РТБ БОР: Све је затровано и загађено, храна, рекa и ваздух

0

Лидија Михајловић, мајка троје деце из борског места Оштрељ, за Србин.инфо прича о мукама које пролазе житељи у околини РТБ Бор.

– Највише проблема имамо са РТБ Бор и то већ 50 година. Недавно је дошао и нови стратешки партнер из Кине којем је, наводно, на првом месту екологија. Међутим, затровано је све! Загадили су нам воду, земљу, ваздух, забринута је Лидија Михајловић.

– Кренуло је да се без икакве контроле пушта све у реке, које сада смрде као отпадне воде, иако је било речи да ће остати чисте, да ће бити у њима и рибе. Али, све су потровали, вода је и црвена, жута, зелена, љубичаста, свих боја, страшно је и видети. Немогуће је више се бавити пољопривредом, све у шта смо улагали све је пропало и било уништено – очајна је Лидија, која је иначе и студент Шумарског факултета из Београда.

Фото: Прашина са јаловишта рудника (Приватна архива)

Очајни мештани Оштреља заиста не знају шта да раде, редовно се састају поводом овог горућег питања. Здравље је у питању! Већина се до скоро плашила да изнесе проблем јавно, због претњи отказом онима који су радили и раде у РТБ Бор. Међутим више не – угрожени су нам животи!

Фото: Прашина са јаловишта рудника у башти уништила поврће (Приватна архива)

– РТБ Бору одговара да ћутимо и трпимо, људи не смеју да причају јер се од раније зна да ћеш због тога добити отказ, иако многи више и не раде ту. А код нас је заиста страшно загађено. Нарочито када дува прашина. Ето, нама је летос дим из борске топионице пао у двориште и све је изгорело у башти и дворишту! И паприка, парадајз, грожђе, све је пропало за једну ноћ, у башти у коју смо толико уложили. Ништа нисмо могли да користимо, ништа нисмо могли да једемо, све је било спржено и затровано – присећа се Лидија Михајловић, мајка троје деце.

Фото: Прашина са јаловишта рудника (Приватна архива)

Из места око РТБ Бора се редовно узимају узорци прашине на анализу, али мештани тврде да резултати никад нигде нису објављени. Распитивали су се, али без успеха. Званично, резултати се објављују, али нико од званичника није им рекао где се објављују?  На којој табли, на ком сајту?

-Узимају узорке на анализу, узимају на пример са капије преко пута моје куће, али нигде не постоје резулати, односно нигде се не објављују. Тако да нигде не можемо да прочитамо колико је чега у ваздуху који дишемо и у прашини и диму који пада по нашим кућама, двориштима, баштама, по нама. Дакле, ми не можемо да видимо шта ми то пијемо, једемо и удишемо – веома је забринута саговорница Србин.инфо, мајка троје деце и студент четврте године Шумарског факултета у Београду.

– Било коме да се обратимо сви наш проблем гурају под тепих, јер смо мали и немоћни, обични људи из народа. А  Србија мора чути за нас и знати за наш проблем или нећемо преживети, каже мештанка Оштреља и пита се:

Кривељска река, најзагађенија река у Европи (Принтскрин)

– Да ли је могуће да за 50 година, од када су почели да загађују нашу реку, нису успели да омогуће пречишћавање наших вода, него су све уништили, па је Кривељска река сада мртва. И наша безбедност је доведена у питање, изнад глава нам се таложи нова јаловина у виду нове бране које нису радили по стандардима, за коју не постоји пројекат. Шта ће бити са свом овом јаловином у случају земљотреса и јачих киша? Дренажни системи не постоје, а колектор је пропао и нестабилан је. А шта је са 12 000 000 евра који су били предвиђени са санацију колектора? Урађена је ревизија пројекта, зашто се на томе стало?

Фото: Прашина са јаловишта рудника (Приватна архива)

– Највећа смо еколошка бомба, а образложења која добијамо од разних министарстава су готово смешна. Говоре о некаквим мерним станицама у селу Оштрељ. Лажу, такве не постоје, већ долазе кришом, са две пластичне кофице изломе мало леда са нечије ограде, па то убаце у гепек џипа и оду, открива очајна мајка, која је веома уплашена за судбину своје породице.

Лидија Михајловић наглашава и да мештани редовно организују састанке, да се свака кућа одазове јер овај проблем погађа све, па на крају, за наш портал, додаје:

– Нови власник РТБ Бор из Кине је дошао, али где је село ОШТРЕЉ у свој тој причи. Шта ће бити са мештанима овог малог сеоцета, између две најзагађеније реке у Европи, Борске и Кривељске; и испод два брда јаловине, нико не зна. Људи су овде изгубили сваку наду да ће се нешто променити,  али смо на последњем Збору мештана у селу закључили да нам је ово последњи воз. Решили смо да се боримо, у питању су наши животи и животи наше деце!

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!