Прочитај ми чланак

ВЕЋИНА РУСА ЖАЛИ због распада СССР-а

0

Број држављана Русије који жале због распада СССР-a достигло је максимум за 10 година и износи 66 одсто, следи из истраживања Центра Левада, чије је резултате објавио лист „Ведомости“.

Удео оних који сматрају да је распад СССР-a могао да се избегне достигао је 60 одсто, што је највише за 13 година анкетирања. Чешће од других због распада СССР-a жале људи старији од 55 година, али такво расположење расте и код младих Руса старости 18-24 године.

© Sputnik / Наталья Селиверстова

Међу главним разлозима због којих Русима недостаје СССР испитаници су навели чињеницу да је 1991. уништен јединствени економски систем (52 одсто), а људи су изгубили осећај припадности великој сили (36 одсто). Сваки трећи испитаник (31 одсто) такође је говорио о расту узајамног неповерења и огорчености.

Тренд повећања носталгије за Совјетским Савезом је све приметнији, каже социолог Центра Левада Карина Пипија. Окидач за раст таквих осећања која су ионако већ јака међу старијим Русима, јесте пензиона реформа, објашњава она.

Број Руса који жале због распада СССР-а постигао је рекорд (75 одсто) 2000. године. За ово се 2011. године изјаснило мање од 50 одсто испитаника, што је био минимуму за све време спровођења анкете.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!