Прочитај ми чланак

ПРОСВЈЕТИНИ МОСТОВИ КУЛТУРЕ повезују Србију и Аустрију

0

Бечки одбор Просвјете је месец децембар посветио културним везама Србије и Аустрије, пројектом "Аустрија среће Србију - Österreich trifft Serbien". Овај изузетан пројекат обухватио је комплексну сарадњу са великим бројем партнерских организација у Србији и Аустрији.

У три повезане манифестације у Бечу, одржане у бечкој „Галерији клавира“ и простору „Бечких поета“ у Симерингу, учествовао је велики број учесника, бројна публика и гости из Србије и Аустрије. Својим присуством овај програм је активно подржао и амбасадор Србије у Аустрији, г. Небојша Родић, који је бираним речима похвалио рад Просвјете.

– Понедељак, 10.12. Концерт „Тежина света“ био је први у низу програма јачања културних веза ове две тако блиске, а понекад и далеке земље. Музичка културна размена са изванредним изводјачима и композиторима била је посебан догађај за бројну публику. Сарадња са организацијом КИБУ (Компонистен интерпретен Бургенланд) била је одлична, захваљујучи вредној Божани Мејдл-Брајић, њиховој представници. Као солисти на концерту наступили су Наташа Јовић-Тривић, првакиња београдске опере, млади бургенландски баритон Петер Лукан из „Јосеф Хајдн Конзерваторијума“, вокални ансамбл „Оеденбургер“, под управом Емануела Шмелцера-Цирингера и Београдски камерни оркестар „Љубица Марић“. Диригентски пулт за овај музички догадјај припао је Радету Пејчићу, диригенту и уметничком вођи оркестра.

Исте вечери је представљен и рад „Института за српску културу“ из Приштине, са седиштем у Лепосавићу, посебних гостију из Србије чије представнице су биле топло прихваћене и награђене великим аплаузом.

– У суботу 15. 12. такође у бечкој „Клавиергалерији“ успешно је одржана презентација пословних и културних потенцијала града Ниша. Ниш – највећи српски град после Београда, представљен је као права престоница шарма, културе, кулинарства и доброг духа Србије, а све то у сарадњи са нишким културним друштвом и пројектом „Ветрењача“. Гости Просвјете били су Марија Мандић, Слађана Остојић, Душан и Миодраг Миљковић, чланови „Ветрењаче“ који су надахнуто представили културне, туристичке, медијске и привредне потенцијале града на Нишави. Програм је одржан уз музичку пратњу сјајног бечког, а нишког басисте Ненада Василића, чије су џез обраде мелодија јужне Србије очарале публику. 

На пригодном коктелу послужени су укусни нишки специјалитети спремљени у бечком ресторану „Нишки мерак“, а публика је имала прилику и да погледа филм: „Драгутин Матић – Око соколово“ режисера из Ниша, Миодрага Миљковића, који је побудио многе емоције присутних и поздрављен је правим овацијама.

– У недељу, 16.12. представљена је стипендисткиња аустријског пројекта „Артистс ин ресиденце“, талентована књижевница Александра Михајловић из Србије, а у просторијама и у сарадњи са удружењем „Бечке поете“. Уз подршку младе чланице Просвјете Александре Гагић, Михајловићева је говорила о својим романима „Запричавање Заваравање Завиривање.“ и „Кроз прстохват цимета“. Публику су поздравили г-ђа Мирел Томас, шефица „Бечких поета“ и проф. Срђан Мијаковић, председник Просвјете, који је на српском и немачком језику говорио о пројекту, “…који је добар пример како бројна српска заједница у Аустрији може допринети добрим и блиским везама две земље, што је посебно важно у овим временима”, како је рекао.

Он је присутне позвао на Просвјетин „8. Српски новогодишњи концерт у Бечу“ 13. Јануара, „Биља Крстић и Бистрик“! После промоције, дружење је настављено уз закуску и музику, а како су “Бечке поете” познате по веселој атмосфери и као добри домаћини, то је потрајало до дубоко у ноћ, обележавајући на прави начин успешан завршетак овог Просвјетиног пројекта. ПР. Просвјета Аустрија, Беч, 17.12. 2018

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!