Прочитај ми чланак

ТРАМП ПИСАО ТАЧИЈУ: Радујем се прослави историјског споразума са Вама и Вучићем?!

0

САД су доста уложиле у успех Косова као независне, суверене државе. Желимо да ваша земља настави да расте, написао је, између осталог, председник САД у писму Хашиму Тачију.

Хашим Тачи објавио је на Твитеру писмо које му је амерички председник упутио 14. децембра, на дан проширења мандата КСФ.

У писму се поздравља Тачијева улога у досадашњем току преговора и наглашава да је сада „јединствена прилика“ за постизање свеобухватног мира.

Лидери Косова се позивају на јединство и уздржаност „од поступака који би отежали постизање споразума“.

У поруци на Твитеру, Тачи се захвалио Доналду Трампу на подршци косовској независности и рекао да се радује прослави мира у Белој кући.

„Хвала, председниче Трамп, за вашу моћну подршку косовској независности и нашем заједничком настојању да постигнемо свеобухватни споразум између Србије и Косова. И ја се радујем прослави коначног мира у Белој кући и отварању пута у чланство Косова у НАТО, ЕУ и УН“, написао је Тачи.

Писмо преносимо у целости.

“Поштовани господине председниче:

Било је задовољство разговарати с вама током прославе Дана примирја у Паризу. Косово је кључни партнер у нашим напорима да гарантујемо мир и стабилност целе Европе. Поздрављам ваше тренутне напоре помирења са Србијом. Неуспех да се искористи ова јединствена прилика би био трагичан корак уназад, јер мало је вероватно да ће се још једна шанса за свеобухватни мир ускоро појавити.

Позивам вас и лидере Косова да искористите овај јединствени тренутак, да говорите уједињеним гласом током мировних преговора и уздржите се од поступака који би отежали постизање споразума.

САД су доста уложиле у успех Косова као независне, суверене државе. Желимо да ваша земља настави да расте.

Ми смо спремни да помогнемо вашим напорима да постигнете споразум који балансира интересе и Косова и Србије. Такав споразум је на дохват руке. Радујем се што ћу Вас и председника Александра Вучића дочекати у Белој кући како би прославили оно што би представљало историјски споразум”.