Прочитај ми чланак

БЕЗОБРАЗЛУК: Министарство културе ЦГ – Србија посегла у црногорско кулурно наслеђе

0

Црногорско министарство културе оценило је данас да је приликом отварања Културног центра Србије у Пекингу, организатор „посегнуо у конкретно“ културно насљеђе Црне Горе и „представио га као своје“.

„Наступом гуслара приликом отварања Културног центра Србије “Иво Андрић” у Пекингу, који који је био обучен у црногорску народну ношњу, као у крајње експлицитном идентитетском облежју, организатори овог наступа посегнули су у конкретно културно насљеђе Црне Горе, представљајући га као своје „, прецизирало је Министарства културе Црне Горе.

У Пекингу је 29. новембра отворен Културни центар Србије „Иво Андрић“, и том приликом је приређена свечаност коју је пратио и културно-уметнички програм. Једна од тачака је била и музичка нумера на гуслама од стране момка који је носио црногорску националну ношњу.

„Чињеница да је певање уз гусле део културног наслеђа више балканских народа, обавезује, у најмању руку, на обазривију презентацију овог нематеријалног достигнућа, од оне презентације коју смо могли видети приликом отварања Културног центра Србије “Иво Андрић” у Пекингу“, казали су у Министарству културе Црне Горе.Они су додали да то што је певање уз гусле за сада уписано на Репрезентативну листу наметеријалног културног наслеђа човечанства, као део културног наслеђа Србије, подразумева да Србија приликом презентације овог наслеђа третира сопствену гусларску традицију и све оно што уз њу иде, као што су ношња, симболичка значења и изворност и аутентичност текстова гусларских пјесама.

„Поштујући чињеницу да пјевање уз гусле припада и културном наслеђу Србије, што је уосталом потврђено уписом на УНЕСЦО листу, сматрамо да се приликом презентације и промоције овог нематријалног достигнућа не би смело реферисати на оне његове садржаје и елементе који припадају другим народима, односно културном наследју друге државе“, наводи се у саопштењу.

Закључује се да ће Црна Гора, „вођена таквим приступом убудуће презентирати певање уз гусле, као део сопственог културног наследја, што ће се посебно односити на период након што кандидатура Црне Горе, Албаније, Хрватске и БИХ, буде прихваћена од стране UNESCO-a“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!