Прочитај ми чланак

ХАЈДЕ ДА СЕ ПРЕБРОЈИМО: Вечерас нови протест опозиције у центру српске престонице

0

Протест против насиља, који је почео као одговор на напад на Борка Стефановића у Крушевцу, биће настављен вечерас, у суботу 15.12., у 18 сати, на платоу испред Филозофског факултета у Београду.

Протест је најављен као нестраначки, али су учешће најавиле поједине опозиционе странке.

Један од лидера Савеза за Србију, Драган Ђилас, рекао је да ће данашњи протест бити одржан под паролом „Хајде да се пребројимо” и да то Радио-телевизија Србије прикаже.

Предходни скуп који је одржан 8. децембра на коме је учествовало преко десет хиљада грађана додатно је подигао тензије у Србији због начина на који су прорежимски медији извештавали са скупа, али и критика које је опозиција изнела на рачун појединих нованара.

Иако је протест најављен као грађански, на њему учествују странке чланице Савеза за Србију, а очекује се да ће на вечерашњем скупу бити и ДСС која је прошлог пута бојкотовала скуп.

Погледајте, у видео клипу доле  како је изгледало окупљање и шњтња прошле суботе.

Неодговорна Вучићева најава

Карактеристика протеста грађана, током владавине Александра Вучића и Српске напредне странке, уназад годинама, је изостанак униформисаних полицајаца који би требало да обезбуђују такву врсту јавних окупљања.

Такав је случај био како на масовним демонстрацијама које је организовала Иницијатива Не да(ви)мо Београд, тако и на, такође, у једном тренутку великог окупљања грађана протеста Против диктатуре. Међутим, још упадљивија одлика демонстрација против власти Александра Вучића јесте присутност великог број полицајаца и припадника Безбедносно информативне агенције у цивилу, којима, због маскирања у цивилну одећу, заправо, грађани не могу ни да верују, нити да им се обрате, уколико им је угрожена безбедност.

– Верујем да је најава да на данашњем протесту опозиције у Беграду неће бити полицајаца безбедна за грађане који ће доћи на демонстрације, с обзиром на то да је прошли скуп прошао без инцидената и провокација, оцењује за Данас Саша Ђорђевић из Београдског центра за безбедносну политику.

Он, међутим, каже да та најава о изостанку полицајаца, која је дошла од председника Србије, није одговорна.

− Заобилазе се институције. Председник Републике није надлежан за јавну безбедност. У идеалној ситуацији, портпарол београдске полиције или шеф одељења за јавни ред и мир би требало да објасни како ће полиција обезбедити окупљање и зашто су одлучили да нема полицајаца – каже Ђорђевић за наш лист.

Упитан да ли то заправо значи да ће на демонстрацијама бити полицајаца у цивилу, односно каква је њихова улога и да ли они могу да замене униформисане полицајце, саговорник Данаса каже да полиција за организована окупљања у форми шетње са унапред познатом рутом примењује такозвану индиректну дефанзивну стратегију у којој се користе ненасилне методе за одржавање безбедности, укључујући и полицајце у цивилу који могу да заврше посао све док скуп не постане конфликтан.

− Председник Србије даје изјаве о томе да на протестима неће бити полицајаца у политичком контексту, с обзиром на то да је скуп против садашње власти. Инсистира се на томе ради дистанце од некадашње праксе када је полиција насилно контролисала протесте што има и спољнополитичке последице. Слично је било и прошле године током Протеста против диктатуре – закључује Саша Ђорђевић за Данас.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!