Прочитај ми чланак

БЕОГРАД: На протесту опозиције више од 15.000 људи – наредни најављен 16. јануара

0

Протестна шетња "Хајде да се пребројимо", која је почела од Филозофског факултета и кретала се централним београдским улицама, завршила се код зграде "Политика" са поруком да ће следеће опозиционо протестно окупљање у Београду бити организовано тек 16. јануара, на годишњицу убиства лидера косметских Срба Оливера Ивановића.

Опозициона протестна шетња, „Хајде да се пребројимо“, која је вечерас почела у 18 часова испред Филозофског факултета, окупила је више од 15.000 демонстраната.

Упркос кијамету (снег пада 30 часова непрекидно), закрченим градским улицама, гужвама у саобраћају, застојима какви се увек формирају у Београду када пада снег и киша, на вечерашњем протестном скупу окупило се више људи него прошле суботе, углавном младих.

Након што је режим Александра Вучића, преко медија које контролише, умањивао број демонстраната окупљених прошле суботе на протесту „Стоп крвавим кошуљама“, против напредњачких „пајсер бригада“ који шире терор по Србији премлаћујући политичке противнике, представници опозиције и јавне личности позвали су народ на нову протестну шетњу ове суботе, под паролом „Хајде да се пребројимо“.

Са Платоа испред Филозофског факултета у Београду народ је кренуо у протестну шетњу до Скупштине Србије и зграде Председништва, задржавајући се код РТС, јер су лидери опозиције незадовољни односом јавног сервиса према њима као представницима опозиције, али и о срамном начину извештавања о протесту прошле суботе.

На протесту су говорили глумац Тихомир Станић, академик Душан Теодоровић и политичар Борко Стефановић.

Како је претходних дана најављивано, готово све парламентарне и ванпарламентарне странке су подржале протест и позвале присталице да се окупе у што већем броју. Долазак на скуп су потврдили и симпатизери ДСС, али у зависности од тога ко ће говорити,  док Покрет слободних грађана и Саша Јанковић није желео да има учешћа у протесту.

Како је текао протест прошле суботе 8.12., погледајте у видео клипу испод:

ТОК ПРОТЕСТА

19:55

У протестној шетњи, према процени новинара Србин инфо, упркос снегу који већ два дана пада у Београду, било је више од 15.000 људи.

Протест је организован од стране групе грађана и подржан од опозиционог Савеза за Србију, ДСС и низа опозиционих странка, покрета и удружења.

Демонстранти су поручили властима Србије и председнику Александру Вучићу да ће се демонстрације наставити, не само у Београду, већ широм Србије, све док траје медијска цензура и блокада и док се не открију, процесуирају и осуде починиоци и налагодавци у покушају убиства Борка Стефановића, Оливера Ивановића и свих оних грађана Србије који су били жртве насиља од стране режимских, батинашких и „пајсер бригада“.

19:44

Протестна шетња „Хајде да се пребројимо“, после председништва Србије, Скупштине Србије и РТС-а, наставила се Светогорском улицом у правцу зграде Политике.

Кад је протестна шетња стигла до председништва Србије, демонстранти су узвикивали „Барбара, јави се!“.

Више о овоме можете да погледате у нашем чланку.

Када је протестни скуп стигао до РТС-а, демонстранти незадовољни како српски јавни сервис РТС извештава о дневно-политичким догађајима у Србији, направили су огромну буку – како је то изгледало погледајте у видео клипу испод:

После РТС-а протестанти су кренули ка Тргу Републике узвикујући успут „Бандо лоповска“, „Вучићу лопове“, „Барбара, јави се“…

18:47

Протестна шетња „Хајде да се пребројимо“ сада је код Председништва Србије. Чују се узвици „Напредна бандо, ово је Србија…“

Демонстранти носе заставу Београда и заставу Србије.

Међу демонстрантима налазе се и познате личности из јавног и културног живота Србије као и лидери опозиције Милош Јовановић (ДСС), Бошко Обрадовић (Двери), Борко Стефановић (Левица Србије), Небојша Зеленовић (Заједно за Србију), Вук јеремич (Народна странка)…

Због протестне шетње тренутно су у блокади централне београдске улице од Теразија до Београђанке.

18:38

18:25

Како је најављено протестна шетња од Филозофског факултета кренула је у 18:25 у правцу председништва и Скупштине Србије.

На почетку скупа демонстранти нису само били само на платоу испред Филозофског факултета, већ су заузимали и Васину улицу до њеног раскршћа са Змај Јовином. Према нашим проценама на протесту је више од  15.000 људи.

О току протеста извештаваће вас протал Србин инфо.

 

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!