Прочитај ми чланак

ТАКТИКА ОПОЗИЦИЈЕ: Протестима се покрећу бирачи

0

Опозиција позивањем грађанима да изађу на улицу и учествују у протестима мотивише и ослобађа људе страха од изражавања неслагања са актуелним режимом.

Осим циља да власт оде са тих позиција, опозиција се тренутно бори и за ствари које су суштински везане за демократију а то је ненасиље и борба за реч односно борба против елиминисања опозиције у парламенту, кажу саговорници Данаса које смо питали има ли опозиција јасан и препознатљив циљ када позива грађане на протесте.

Подсетимо да је полазна основа за први опозициони скуп прошле суботе, под називом „Стоп крвавим кошуљама“, била борба против насиља у свим сферама друштва, почев од политике у којој не сме бити напада на политичке противнике. Једна од главних парола новог суботњег протеста, са паролом „Хајде да се пребројимо“, биће борба за фер и демократске услове у којима се избори одигравају, а који ће данас бити представљени јавности. А циљ би могао бити и да РТС, као јавни сервис почне да извештава о опозиционим акцијама на улицама.

„Ја сам један од пет милиона“

На друштвеним мрежама почела је акција „Ја сам један од пет милиона“, у којој јавне личности и грађани најављују своје учешће на опозиционом скупу у суботу. Повод је изјава председника државе да на улице може да изађе и пет милиона људи, али он неће попустити под притиском.

Ако се озбиљно схвати изјава председника државе да он услове опозиције неће испуњавати и да једино може да им да изборе, као и одговор појединих опозиционих странака да на изборе неће изаћи у оваквим условима и околностима, поставља се питање шта је циљ опозиционих странака да организују протесте, да ли су то нови избори или нешто сасвим друго.

Бобан Стојановић, докторанд ФПН, за Данас каже да је циљ опозиције да мобилише активисте и бираче и да покуша да их ослободити страха кроз протесте.

– Да се покаже да се сме изразити политички, економски и социјални протест. Опозиција мора да мобилише грађане на борбу за демократију и слободне и поштене изборе. То је циљ. Опозиција не жели нове изборе у оваквим околностима, већ жели пре свега нормалне изборне услове. И то би требало да буду кључни циљеви. Против политичког насиља, против уцена људи, против страха – указује Стојановић.

Политички аналитичар Владимир Гоати, за наш лист наводи да је заједнички циљ свих опозиција у свету па и ове у Србији негативан, односно да владајућа коалиција оде са власти.

– Осим овог циља постоје и они који су заиста суштински везани за демократију. А то су жеља да нема насиља и жеља да се стане на пут елиминисању опозиције у парламенту на врло креативан начин који нисам видео ни у једној демократској земљи у свету. Владајућа коалиција то ради тако што на своје законске предлоге подноси на стотине амандмана које по истеку рока за расправу повлачи. Тиме опозиција губи право на реч и бива елиминисана – наводи он. Како додаје, циљеви који сада окупљају опозицију нису довољни за програм. А уз то, како каже, опозиција не говори о стварима о којима би требало да се изјасни, попут решења косовског проблема, односу према Европској унији и Русији.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!