Прочитај ми чланак

СЕВЕР КОСОВА: Ситуација веома напета, Тачи у унифоформи, Вучић на југу

0

На мосту који дели северни и јужни део Косовске Митровице уочи данашњег изјашњавања о формирању војске Косова у Приштини, стационирано је више возила Кфора.

На улазу у јужни део Косовске Митровице паркирана су четири оклопна возила и по један камион и џип, а реч је о аустријском контингенту Кфора, јавља извештач Танјуга са лица места.

На мосту је присутна и косовска полиција (КПС).

У Косовској Митровици је ситуација мирна, а снег који пада од синоћ је завејао град.

Уочи почетка најављене седнице тзв Скупштине Косова, на којој је планирано изгласавање закона о трансформацији Косовских безбедносних снага у тзв. војску Косова, ситуација у северној Косовској Митровици је мирна, али напета.

Са неизвршношћу се очекују вести из Приштине и готово сви исто мисле да би формирање војне формација био још један акт усмерен против Срба на Косову и Метохији.

ХАРАДИНАЈ: ИСТОРИЈСКО ГЛАСАЊЕ

Премијер привремених косовских институција, Рамуш Харадинај написао је данас на Фесјбуку да Приштину само неколико тренутака дели од, како је навео, „историјског гласања за формирање војске Косова“.

Обећавамо, каже Харадинај, да ћемо обезбедити мир свима који живе „са нама, у нашем заједничком дому“.

Да би Косово постало део НАТО пакта, будућа војска ће увек штитити живот, достјанство и интегритет грађана, написао је Харадинај.

„Дан Д“ за „војску“ Косова: Тачи у униформи, Вучић на југу

Данас најављено усвајање закона којима се омогућава формирање „војске“ Косова. Вучић у Копненој зони безбедности. Човић: Треба да се плаши Кфор.

Сви медији у Београду, али и у Приштини, данашњи дан означили су као „дан Д“ за формирање војске Косова. Косовски председник Хашим Тачи већ у униформи.

То се тренутно означава као трансформација косовских безбедносних снага у оружане снаге Косова, а суштински то значи формирање војске, каже за ТВ Прва Небојша Човић.

Некадашњи шеф Координационог тела за Косово и Метохију каже да Приштина такву формулацију користи како би се замаскирало кршење њиховог устава – јер и по том документу, али и по свим другим важећим документима попут Резолуције 1244 и Ахтисаријевог плана – постојање оружаних снага Косова је противуставно и немогуће без пристанка мањинских заједница.

Према његовим речима, по свему судећи Косово ће формирати оружане снаге што представља велику дестабилизацију не само региона већ и шире.

На питање како би Србија требало да реагује, Човић каже: „Наша страна требало је да одавно проучава предузимање нових мера – излазак Српске листе из Скупштине Косва. То би онда био удар на Харадинајеву владу, јер не верујем да би могли сада када им Специјални суд дише за вратом да оформе неку мањинску владу.“

Србија мора да, како каже, остане хладне главе, а на питање како би могла и да ли би могла да реагује и Војска Србије, Човић каже: „Војска Србије има потенцијал да делује, ја то не бих желео, али све има своју меру. Кфор у свом потенцијалу доле није проблем, али шире гледано јесте.“

Он је рекао и да све то ствара велике тензија, али идодаје да не верује да Срби имају разлог да се плаше. Могу, како истиче, да буду забринути, али би више требало да се плаше они који су у сендвичу, а то је Кфор. „С једне стране Срби, с друге стране Срби“, закључио је Човић.

НАТО КРЧИ ПУТ ТЗВ. ВОЈСЦИ КОСОВА

Уочи најављеног формирања тзв. војске Косова, четрдесетак возила Кфора, без претходне најаве, ушло је у четвртак ујутру на север Косова и Метохије, уносећи додатну стрепњу међу српско становништво у покрајини.

Уочи почетка најављене седнице тзв Скупштине Косова, на којој је планирано изгласавање закона о трансформацији Косовских безбедносних снага у Војску Косова ситуација у северној Косовској Митровици је мирна, али напета.

Са неизвршношћу се очекују вести из Приштине и готово сви исто мисле да би формирање војне формација био још један акт усмерен против Срба на Косову и Метохији.

Од раног јутра, у близини главног моста на Ибру, са јужне стране на којој живе Албанци, са више оклопних транспортера, џипова и амбулантним возилом распоредјени су војници аустријског контигента Кфора, док је на северној, српској страни, приметно присуство припадника Косовске полиције.

Осим снега који је током ноћи украсио Косовску Митровицу, у граду су у знатно већем броју приметне заставе Србије. Српска тробојка вијори се на готово свим локалима, продавницама, угоститељским објектима, али и на прозорима и терасама станова и кућа.

Грађани кажу да је то њихов одговор на најаву формирања војске Косова, али и на истакнуте америчке заставе које се, јужно од Ибра, вијоре дуж читавог Космета.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!