Прочитај ми чланак

ХАРАДИНАЈ ЗА НЕМАЧКЕ МЕДИЈЕ: Србија је агресивна и деструктивна

0

Косовски парламент донео законе који омогућавају претварање КСБ у регуларну армију. Тим поводом, немачка новинска агенција ДПА интервјуисала је Харадинаја.

Он је за ту агенцију рекао да косовска армија већ постоји у форми Косовских снага безбедности. „Оно што сада чинимо јесте да дајемо КСБ мандат да брани Косово као армија“, рекао је он, а преноси Дојче веле.

Министри спољних послова НАТО су недавно упозорили да сада није прави тренутак да се од јединица за заштиту од катастрофа КСБ прави армија…

Нисмо ми бирали тренутак. Процес трансформације КСБ је почео пре десет година, иначе уз активну асистенцију и помоћ наших НАТО-партнера међу којима је и Немачка. Сада смо стигли до тачке где је то неопходан логичан корак.

Како би требало да се одвија изградња армије?

Предвиђено је да траје десет година. Тек тада ће бројати 5.000 људи – тренутно их је 3.000. И остаће се при лаком наоружању.

Не представља ли то ипак одређену претњу за српско становништво Косова?

Не, уопште не. Срби су се прикључили КСБ. Само Београд није срећан због тога.

Колико Срба?

Око осам процената. Када сам недавно у Урошевцу делио потврде регрутима, у публици су седеле и аплаудирале српске породице када су била прозивана имена њихових синова или кћери. Додуше, неки Срби су напустили КСБ, јер су српске власти отворено претиле или застрашивале њихове породице.

За негодовање ваших западних партнера се побринула и чињеница да сте пре три недеље увели царине од 100 одсто на робу из Србије. Зашто је то било неопходно?

Србија је увек чинила практично немогућим увоз наше робе. Тражиле су се потврде о пореклу које наравно нису признаване, јер не признају Косово као државу. Камиони са косовским таблицама нису пуштани у земљу. Говорили су о ветеринарским прописима. Када смо хтели да извозимо, ништа није функционисало.

Царине од 100 одсто су исто што и трговинска блокада.

Србија води крајње агресивну и деструктивну кампању против моје земље. Где год може, спречава чланство Косова у међународним организацијама – у спортским савезима, у УНЕСКО, ево сада и у Интерполу. Од тога се коначно морамо одбранити и због тога су уведене царине.

Дијалог од нормализацији односа са Србијом који траје од 2011. са умереним успехом, опет је стигао до мртве тачке. Нису ли томе допринеле и ваше последње акције?

Дијалог је заиста исклизнуо из шина – али не због наших дефанзивних мера, већ зато што се однедавно разговара о територијама и границама.

Мислите на идеју о размени територија како би се компактна подручја насељена мањинама – Срби на Северном Косову, Албанци у јужносрпској Прешевској долини – прикључили свако својој „матици“. Шта би у томе било лоше?

Већ и сама та реторика је опасна за читав регион. Нико на Балкану није у потпуности задовољан постојећим границама. Ако се питања граница једном отворе, онда ће бити врло тешко да се поново затворе. Морало би да се рачуна са немерљивим трагедијама, како су то показали ратови из 90-их година.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!