Прочитај ми чланак

ФОРМИРАНА ВОЈСКУ КОСОВА, ЊЕН КОМАДАНТ ВЕЋ ПРЕТИ СРБИМА „Стижемо и на север Косова”

0

Скупштина Косова усвојила законе који ће омогућити трансформацију Безбедносних снага у војску Косова. Посланици су изгласали Закон о Безбедносним снагама Косова, Закон о Министарству одбране Косова, као и Закон о служби у Безбедносним снагама Косова.

„Скупштина Косова“ усвојила нацрте закона којима се надлежности „Косовских безбедносних снага“ проширују и на одбрану земље; Посланици „Српске листе“ нису били у сали.

Посланици Скупштине Косова изгласали су Закон о Министарству одбране са свих 11 амандмана, као и нацрт закона који се односи на промену мандата Косовских безбедносних снага са 45 амандмана.

И предлог Закона о служби у Безбедносним снагама Косова имао је 45 амандмана и сви су усвојени гласовима 107 посланика.

Први закон који је усвојен је нацрт закона о трансформацији КСБ у Министарство одбране, а други нацрт закона о трансформацији у оружане снаге. У 11:20 усвојен је и последњи, трећи нацрт закона чиме је и званично формално- правно завршена процедура формирања косовских оружаних снага.

Хитно заказан Кризни штаб на Северу

Ванредна конференција за новинаре Кризног штаба четири општине са севера КиМ биће одржана у подне, најављено је из Српске листе након информације да је у Приштина усвојен пакет закона о формирању војске Косова. Конференција за медије ће бити одржана у канцеларији Кризног штаба у Косовској Митровици. Срби у Северној Митровици су изузетно забринути због формирања војске Косова.

Како је јавио дописник РТС, нацрти закона усвојени су по убрзаној процедури и једногласно.

У Парламент ушло и неколико будућих „војника“.

Иначе, данашњи дан, и у Београду и у Приштини означавају као „дан Д“. Истовремено, припадници Кфора распоређени су на мосту који дели Косовску Митровицу на северни и јужни део, док хеликоптери НАТО надлећу Приштину. Председник Србије у копненој зони безбедности наредна 72 сата. У згради косовске скупштине јако обезбеђење јавља РТС.

На дневном реду пленарне седнице косовског парламента данас је само једна тачка дневног реда, гласање о пакету закона којима се мења улога КБС из безбедносних снага у косовске оружане снаге.

Ова одлука, која долази после година покушавања, подржана је од САД и Немачке, али јој се противе ЕУ и НАТО, који тренутно чува границе Косова. Каха пише да су Срби у „стању узбуне“ због опасности да ће ситуација да се погорша, и траже да међународни представници интервенишу како би паралисали циљеве Косова у погледу формирања војске.

Скупштина, што је реткост у овој законодавној власти, има план да одржи седницу на којој ће се донети одлука. На дневном реду је гласање за нацрт Закона за Министарство одбране, нацрт Закона за КБС, као и нацрт Закона за служби у КБС.

За њихово усвајање су се изјасниле све албанске парламентарне групе и мањинске заједнице, осим СЛ. Током разматрања између два читања, препоручено је и више од 40 амандмана, са изузимањем функционалних одбора, који би се изгласали на седници.

Члан нацрта закона који обухвата надлежности и обавезе КБС, има свеукупно три става. „КБС штити суверенитет и територијални интегритет, грађане, имовину и интересе Републике Косово“, наводи се у промењеном члану, према препоруци Одбора за надзор КБС. У спонзорисаном закону од стране Владе наводило се само „интегритет…“.

„КБС су мултиетничке професионалне војне снаге, наоружане и овлашћене да служе у земљи и ван ње, у складу са мандатом који јој даје Устав и закони“, наводи се у тачки 2 овог члана. Опште активности које се приписују КБС су: заштита територијалног интегритета Косова; заштита грађана и заједница Косова, војна подршка цивилним властима, и учешће у међународним операцијама. Пошто се закони усвоје у Скупштини, централна церемонија ће се преместити у простор Министарства за КБС.

Скупштина Косова данас разматра усвајање закона који ће омогућити трансформацију Безбедносних снага у војску Косова. Посланици ће се изјаснити о Закону о Безбедносним снагама Косова, Закону о Министарству одбране Косова и Закону о служби у Безбедносним снагама Косова.

Полиција Косова има посебан оперативни план за обезбеђивање реда и мира на дан када се у Скупштини Косова гласа о трансформацији Безбедносних снага у Оружане снаге Косова.

Приштински медији јављају да су обављене опсежне и детаљне контроле зграде Скупштине и свих објеката у њеној близини. Такве су контроле организоване и у свим деловима Приштине где ће се како је најављено одвијати активности након усвајања закона. 

Истовремено припадници Јединице за хитне реакције Полиције Косова у јужном делу Митровице контролишу сва возила која улазе у граду и евидентирају свако возило које улази или излази из овог града.

Командант КБС, Рахман Рама: Војска ће имати мандат да излази и на „север земље“

Командант Косовских безбедносних снага, Рахман Рама каже да ће косовска војска бити у служби свих грађана и да ће обављати дужности на читавој територији.

Рахман Рама је за „Зери“ потврдио да ће војска имати мандат да излази и на „север земље“.

Без обзира на чињеницу да је за два до три месеца КБС напустило око 71 припадника српске заједнице, Рама тврди да ће војска Косова бити мултиетничка, као што је, каже, КБС била и до сада.

Иако званичници НАТО сматрају да није добар тренутак за прављење војске, Рама је рекао да је Косово координирало са својим партнерима када је реч о прављењу војске, и последично, како је истакао, Косово има и подршку НАТО за тако нешто.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!