Прочитај ми чланак

АЛБАНЦИ СА КОСОВА ДАНАС ПРАВЕ ВОЈСКЕ, а војник КФОР-а упутио средњи прст Србима!

0

На све спремни Косовска власт данас гласа о армији, док је међународна мисија јуче имала вежбу на северу КиМ, и то са опремом за барикаде. Све то унело је зебњу међу Србе.

Приштинске власти не одустају и за данас су најавиле да ће, упркос противљењу НАТО, формирати војску Косова. Овај потез Албанаца, после увођења такаси на српску робу, наставак је застрашивања Срба, који признају да су забринути за своју будућност на Космету.

Панику и додатни немир унела је и јучерашња акција Кфора, чији су припадници упали на север Косова у више од 45 возила са опремом за разбијање барикада и прављење баријера, попут грађевинских машина, багера, колутова жице.

У колони, коју су надлетала два хеликоптера, прошли су поред Косовске Митровице и зауставили се у Лепосавићу. Иако је све указивало да се припремају на реакције због одлуке о формирању косовске војске, из Кфора су накнадно одговорили да се ради о редовној вежби.

Слађан Ивановић из Лепосавића каже за Курир да су престрашени због потеза Приштине, али и Кфора, чија је акција само подигла тензије међу људима.

Бериша о Хашиму Тачију

Бивши председник Албаније Саљи Бериша, који каже да је одрастао са чврстом идејом уједињења албанске нације по којој би Косово постало део Албаније, критиковао је косовског председника Хашима Тачија због идеје о размени територија. Оценио је да „Тачи по налогу Вучића диже заставу велике Србије“.

– Има страха, има напетости код људи, није нам свеједно. Живимо овако већ 20 година и сваки овакав потез је нови удар на нас. Нама нема другог него да гледамо ка Србији – прича Ивановић.

Његови суграђани Дејан и Милан Медић упозоравају да напрасна вежба Кфора није безразложна, како они то покушавају да представе.

– Они су увек били и биће на страни Албанаца. Не знамо шта су вежбали, вероватно да блокирају границу. Ова најава формирања војске доноси нову нервозу, нову напетост међу Србе – сматрају они. Кажу и да је Србима доста да свет само речима упозорава Албанце, а у пракси их пуштају да раде шта хоће.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић навео је да то што раде приштинске институције уноси немир, а да кретање Кфора на северу не улива поверење:

– Улазак Кфора, у чијем су саставу возила за разбијање барикада и блокада, додатно је унео страх међу Србе. Очигледно је да је овај моменат, кад се најављује стварање тзв. војске Косова потпуно супротно Резолуцији 1244 УН и мандату који имају НАТО и Кфор на КиМ, искоришћен да се додатно погорша стање.

Србија, како је истакао, наставља да интензивно прати сва дешавања на КиМ јер је циљ заштита српског народа, који је реално угрожен:

– Покушаћемо да остваримо неку врсту дијалога и не уведемо Србе који живе на КиМ у безбедносни проблем указујући на то што се дешава свима у свету. Али, наравно, морамо да будемо спремни да реагујемо и заштитимо њихове животе.

Портпарол Кфора Винченцо Грасо казао је да те трупе у складу с Резолуцијом 1244 тренирају спремност да буду брзо распоређене широм Косова.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!