Прочитај ми чланак

ИЗВРШИТЕЉИ НАМЕШТАЈУ ЛИЦИТАЦИЈЕ: Одузму стан, па за 30% цене продају свом човеку

0

Јавни извршитељи отимају станове дужницима, а онда их на намештеним лицитацијама продају својим људима, и то за 30 одсто од цене! Потом тај исти стан у дилу са новим "власником" препродају по реалној, много већој цени и тако зарађују десетине хиљада евра

Дејан Гавриловић, из удружења „Ефектива“, каже да је јавна тајна да извршитељи на овај начин, захваљујући туђој несрећи, згрћу озбиљно богатство. Он за Информер открива шеме и механизме помоћу којих се то ради!

Нема трагова

Према Гавриловићевим речима, одавно постоји основана сумња да се извршитељи богате препродајом станова својих дужника, али то раде тако вешто да за собом практично не остављају никакве трагове нити доказе.

– Ради се о правој машинерији која свим умешаним доноси огроман новац! Према информацијама које имам, она функционише тако што извршитељ најпре на основу судске пресуде отме стан дужнику и онда огласи његову продају на лицитацији. Потом се потруди да прва лицитација обавезно пропадне, што и није тешко, јер тада се стан продаје по реалној цени и нико није луд да га под тим условима купи. Међутим, права превара почиње на другој лицитацији, када се стан продаје за 30 одсто од цене. Тада у игру ускаче човек који је у дилу са извршитељем и купују стан практично будзашто – објашњава Гавриловић детаље ове преваре и открива како она даље функционише:

Низ кривичних дела у једној превари

Адвокат Драгош Цукавац истиче да је ова превара јавних извршитеља лако изводљива.
– Нажалост, њима је закон омогућио велики дијапазон манипулација, па и ову са препродајом станова. Како се показало, извршитељи су ван контроле, али надам се да ће нови закон сузбити њихов моћ и утицај и решити проблеме оштећених грађана – каже Цукавац и додаје да би извршитељи морали да одговарају ако би се утврдило да се заиста баве овим мутним радњама:
– Злоупотреба службеног положаја била би само једна од оптужби, на терет би им се ставило бар још неколико кривичних дела.

– Када су нечију кућу или стан купили за ситан новац, следећи задатак извршитеља и новог „власника“ је да ту исту некретнину продају даље за много веће паре, односно за цену која је реална на тржишту. Ево, сликовито објашњено, ако извршитељ заплени кућу вредну 100.000 евра, након што пропадне прва лицитација, на другој ће је продати за 30 одсто од њене тржишне цене, односно за 30.000 евра. Без много муке извршитељи и саучесници ће након поновне продаје куће по реалној цени ставити себи у џеп баснословну своту од 70.000 евра.

Увек исти људи

Наш саговорник напомиње да није никаква тајна да се на лицитацијама које организују извршитељи као купци појављују увек исти људи.

– До нас су дошле приче да на лицитацијама станове и куће увек купују једна те иста лица. То су људи које извршитељи шаљу да уместо њих обављају трансакције. Њима заправо извршитељи дају сав новац за куповину, а када успешно заврше свој задатак и заплењену некретнину пазаре за мизеран новац, сви укључени у ову превару су на добитку. Што је најгоре, све ово је и даље на нивоу основане сумње или јавне тајне, јер конкретни докази не постоје, пошто се у овој превари не остављају никакви трагови – каже Гавриловић.

Дај 20.000 евра и стан ће опет бити твој

Дејан Гавриловић открива да постоји низ примера како се врте огромне паре помоћу мутних радњи.
– Нису само извршитељи ти којима се намешта куповина јефтиних некретнина, већ и радници банака! Тако је службеник једне банке купио кућу на Дедињу вредну 250.000 евра за само 100.000 евра! Та кућа је претходно заплењена због дуга према банци у којој он ради! – каже Гавриловић.

Он додаје да постоје људи који за живот зарађују на туђој муци. Купопродаја заплењене имовине дужника постала им је, практично, стално занимање.

– Колико њихово бахаћење и зеленашење иде далеко, показује и пример човека који је због извршитеља остао без стана. Одмах након куповине нови власник му је рекао „дај 20.000 евра више и стан ће поново бити твој“. Па то је чиста уцена и безобразлук! – изричит је Гавриловић.

Како извршитељи намештају лицитације

1. Након заплене стана постарају се да на првој лицитацији нема заинтересованих купаца
2. На другу лицитацију, на којој се стан продаје по 30 одсто цене, шаљу људе од поверења и дају им новац за куповину некретнине
3. Када некретнину купе за мале паре, препродају је за много веће
4. Након продаје некретнине профит деле свим људима који су учествовали у превари

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!