Прочитај ми чланак

ХАПШЕЊЕ У ПРАГУ Пао вођа кавачког клана Слободан Кашћелан

0

Которанин синоћ ухапшен у Прагу на основу међународне црвене потернице која је расписана од стране НЦБ Интерпол Подгорица у фебруару 2017. године

СЛОБОДАН Кашћелан који важи за вожу „кавачког“ клана ухапшен је у среду вече у Чешкој. То је потврђено званично из Управе полиције.

FOTO: VIJESTI / YOUTUBE

“ У изнајмљеном стану у Прагу у Чешкој Републици је лишен слободе С.К. (55) из Котора. Ово лице је лишено слободе на основу међународне црвене потернице која је расписана од стране НЦБ Интерпол Подгорица у фебруару 2017. године због више тешких кривичних дела, пише у саопштењу.

За Кашћеланом се трагало ради обезбеђења његовог присуства у кривичном поступку који се води против њега у Црној Гори због сумње да је починио кривично дело убиство у покушају, кривично дело стварање криминалне организације и кривично дело зеленаштво.

„Сумња се да је С.К. у Прчњу 2010. године са умишљајем покушао да лиши живота И.М. Такође, С.К. се потражује и по наредби Вишег суда ради вођења кривичног поступка због више кривичних дјела која му се стављају на терет. Сумња се да је С.К. крајем маја 2010. године на подручју општина Котор, Тиват и Будва организовао криминалну организацију ради стицања незаконите добити и организовао деловање криминалне организације уз примјену тачно одређених правила и унутрашње контроле, при чему је сваки члан криминалне организације имао унапред одређен задатак и улогу, пише у саопштењу.

Осумњичен је, додаје се, да је формирао криминалну организацију ради реализације криминалног плана у правцу вршења кривичних дела изнуда, зеленаштво, недозвољено држање оружја и експлозивних материја, неовлашћена производња држање и стављање у промет опојних дрога, омогућавање уживања опојних дрога, давање мита, тешко дело против опште сигурности и прање новца.

„С.К. је често мењао место боравка и користио лажне идентитете, па је у трагању за овим лицем остваривана свакодневна и континуирана полицијска сарадња са више европских држава, међу којима је свакодневна сарадња остварена са полицијама Чешке, Њемачке, Аустрије, Француске, Хрватске, Словеније, Швајцарске, Португала, Шпаније и Косова, а које активности су резултирале утврђивањем његове тачне локације у Прагу у Чешкој Републици а све у циљу лишења слободе, гдје је и ухапшен од стране Специјалне јединице полиције Чешке, пише у саопштењу полиције.

У току је даља комуникација са надлежним органима Чешке око одређивања екстрадиционог притвора по црногорској међународној потерници, у циљу изручења Кашћелана Црној Гори.

„Одлична сарадња са партнерским службама европских држава, а посебно са полицијом Чешке, те правовремена и континуирана размјена информација, које су се огледале у размени оперативних сазнања о тренутној локацији лица, довела је до брзог и ефикасног лишења слободе траженог лица. Акција лишења слободе С.К. је још један показатељ да црногорска полиција предузима у континуитету све неопходне мере и радње у активном циљаном трагању на међународном плану за најтраженијим бјегунцима, са посебним акцентом на вође и припаднике организованих криминалних група, и њиховом привођењу надлежним органима у Црној Гори, додаје се у саопштењу.

Томе у прилог, додају, говори чињеница да је успешном међународном сарадњом током 2018. године лишено слободе више особа.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!