Прочитај ми чланак

ДАНАС: Случај „Барбара“ води ка већој масовности протеста

0

Извештавање медија блиских власти о суботњем протесту, манипулисање бројем грађана који су му се одазвали, „случај Барбара“ и полемика о томе ко на таквим скуповима може да говори, само ће допринети масовношћу нове шетње, која је заказана за прекосутра – оцењује за Данас маркетиншки стручњак Игор Авжнер, говорећи о атмосфери у јавности насталој након, то јест уочи новог опозиционог окупљања.

Према његовом виђењу, расположење у јавној сфери је потпуно исто као за време протеста деведесетих година, уз разлику што уместо Миле Штуле сада постоји Барбара Животић. Авжнер објашњава да име новинарке заправо и није битно, већ је важно то што она представља. Он процењује да би писање провладиних таблоида о протесту, пре свега у контексту умањивања броја изашлих људи, могло да има контраефекат, чији би резултат могао да буде још већи број грађана на улицама наредне суботе.

– Симпатични су ми били коментари министра полиције, као и многих других који су говорили о томе како на један квадратни метар може да стане једна или две особе. Позвао бих те који тако нешто тврде да уђу у аутобус 31, негде око 13 часова, па да виде како шесторо људи стаје на један метар квадратни. Претпостављам да се дуго нису возили аутобусом – поручује Авжнер и додаје да је свестан да није било такве гужве на минулом протесту, али да би могло да је буде на наредном.

Говорећи о друштвеним мрежама које су се „усијале“ након првог протеста, Авжнер указује да не смемо да заборавимо да велики број грађана Србије њима нема приступ, те да су главни канали информисања и даље телевизије са националном, или регионалном покривеношћу. Због тога, он упозорава да је „девојчица Барбара“ пренела лаж, чиме је Студио Б злоупотребио јавно добро.

Са друге стране, за политичког аналитичара Дејана Вука Станковића, полемика о броју учесника је саставни део интерпретације неког догађаја на улици. Према његовим речима, тако је било током, али и након деведесетих. Станковић наводи пример да је различитих тврдњи о броју учесника својевремено било и на протесту СНС-а, када је тадашњи председник те странке Томислав Николић објавио да ступа у штрајк глађу.

– Организатори протеста ће увек инсистирати на масовности, док ће њихови опоненти увек желети да минимализују бројку. Истина је заправо негде на средини. Потпуно је политички легитимно показати грађанску непослушност онда када помислите да за тако нешто има повода, а најважније је да у једној узаврелој политичкој атмосфери није било инцидената – наглашава Станковић.

Упитан да прокоментарише извештавање са суботњег протеста, он одговара реченицом „колико редакција – толико извештаја“, уз оцену да се показала поларизованост медијске сцене. Према Станковићевим речима, она се огледа у томе што су провладини медији минимализовали значај протеста, док су отворено опозиционе новине у томе виделе рађање неке нове политичке снаге.

– Све се уклапа у слику плуралистичког погледа на догађај, али и једне екстремне заоштрености у ставовима. Ипак, када говоримо о „случају Барбара“, мислим да је недопустиво да неслагање са уређивачком политиком Студија Б, један јавни делатник, познат и признат глумац, спусти на ниво уличног речника – наводи Станковић и поручује да, приликом политичког изјашњавања, ипак мора постојати одређен ниво самоконтроле.

Комуниколог Стеван Влајић, познат и као главни креатор имиџа председничког кандидата Љубише Прелетачевића Белог, то јест Луке Максимовића, истиче да би код оног дела грађана који су се двоумили да ли да се прикључе протесту, након писања провладиних таблоида могао да проради инат, што није била првобитна замисао оних који су манипулисали бројевима.

– Власт и њихови медији врло свесно потурају жене, да би их касније представили као жртве, у процесу аутовиктимизације. То је патетични покушај да се опозиција и они који протестују представе као „људи који ударају на жене“. Што се тиче Барбаре Животић, она је подигла прилично велики „хајп“ (привлачење пажње, прим, новинара) учинивши тиме да протест буде атрактивнији за неке нове учеснике. Барбара ће свакако мотивисати људе да изађу у суботу – закључује Влајић.

Цвијетин Миливојевић из ПР агенције Прагма каже да је Барбара Животић са Студија Б у послу којим се наводно бави, са становишта пиара постигла идеалну ситуацију да преко ноћи постане позната. „Не сумњам да ће у аспекту свог посла она напредовати у хијерархији медија у коме ради“, додаје наш саговорник истичући да се одавно залаже да се уведу лиценце за новинаре. Додаје да се чак и за нове професије попут лобиста уводе правила, а да само новинар може да буде свако.

Према његовој процени на нова опозициона окупљања случај Барабаре Животић може да утиче само позитивно, у смислу да подстакне масовност. „Тешко је сада постићи масовност 9. марта или 5. октобра, осим ако се не деси неки врло инцидентан повод, који нико не жели. И ако узмемо да је реч о грађанском протесту, чији је формални организатор Стефан Павловић, мада је очигледно да опозиција стоји логистички иза целог окупљања прошле суботе, онда је реч о успелом догађају. Чак и то што се Мирјана Карановић и Душан Вујошевић нису обратили је позитивно јер показује да се политичке разлике могу превладати. Међутим, протестне шетње морају да имају неко одредиште, морају шетачи негде да стигну, а то значи јасан циљ, у виду одређених захтева“, сматра Миливојевић.

Нови протест, под паролом „Хајде да се пребројимо“, најављен је за суботу, 15. децембар у Београду.

                          ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!