Прочитај ми чланак

МЕДИЈИ ОТКРИЛИ ПРЕВАРУ: Макрон слагао нацију – следе још жешћи протести!

0

Радио Франс инфо данас је разјаснио најављену меру председника Емануела Макрона који је у дуго очекиваном обраћању нацији како би смирио кризу Жутих прслука, најавио повећање минималне зараде од 100 евра месећно почев од 1. јануара, а то заправо није тако.

Реч је о повећању бонуса за запослене, а не „чисто“ повећање минималне зараде од 100 одсто месечно како се чини из Макроновог говора.

„Макронова реченица делује збуњујуће јер ће заправо бити повећан бонус док закон предвиђа аутоматско и већ раније утврђено повећање минималне зараде од 25 евра. Остало повећање се само односи на бонусе а не на чисту зараду“, навео је радио.

Ове наводе су потврдили и извори Јелијсеке палате који су навели да се то односи на убрзане мере повећања бонуса. За сада је било предвиђено да то буде 30 евра у априлу 2019, 20 евра у октобру 2020. и 20 евра у октобру 2021, што је 70 евра до краја Макроновог мандата. Према новим мерама, све ће бити током 2019. године, а не до краја мандата.

Кад се на то дода и 25 евра аутоматског повећања минималне зараде од 1. јануара то је око 100 евра, управо сума коју је помињао Макрон.

Радио Франс инфо додаје да то повећање не подлеже порезу тако да неће бити унет у обрачун за пензију запосленог. Додаје да Макронова мера неће бити од користи за запослене колико би било да је најавио повећање плата.

Француски медији су данас покушали да објасне делове Макроновог говора, који није успео да убеди Французе, док су Жути прслуци најавили да настављају протесте.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!