Прочитај ми чланак

ПАРИЗ ПОСЛЕ ЖЕСТОКИХ НЕРЕДА: Разбијени излози, изгореле олупине аутомобила

0

Чистачи су данас склањали спаљене аутомобиле и сломљено стакло

И ове недеље радници чистили су улице Париза и односили изгореле аутомобиле након још једног протеста “жутих прслука” и најаве председника Емануела Макрона да ће се обратити нацији следеће седмице, јавља Ројтерс.

Јучерашњи протест поновно је резултовао разбијањем аута и излога продавница и ресторана, на којима су исписивани слогани против Макрона. Све то су данас уредно чистили радници.

ПРЕТЊЕ ПРЕДСЕДНИКУ ИСПИСАНЕ НА ЗИДОВИМА ПАРИЗА

– Нећеш издржати до Божића – пише на излогу продавнице. Порука је јасно упућена председнику Макрону који се све више критикује зато што се још није обратио јавности откако је насиље ескалирало.

– Овај хаос се мора завршити – рекао је за Ројтерс доктор Андре Ђулиар, док је јутрос крај Ајфеловог торња стајао у реду у пекари, која је у суботу била затворена из сигурносних разлога.

И власник двеју продвница у центру Париза Грегори Карај жели да насиље на париским улицама престане. Он је осетио олакшање кад је видео да излози његових локала нису уништени, али су зато дрвене плоче, којима је заштитио стакло, биле исписане графитима.

– Могу да разумем покрет „жутих прслука“. Но ово је потпуно неприхватљиво. Ово је већ трећа недеља заредом. Погледајте око себе, све је разбијено, оштећено. Ниједна продавница није могла да ради – рекао је Карај за Ројтерс.

„ВРАТИ ПАРЕ“ НА МАРИЈАНИ

И премда је Макрон повукао одлуку о повећању цене горива, због чега су протести и започели 17. новембра, на улицама Француске и ове суботе се демонстрирало против председника.

– Не знам је ли нужна Макронова оставка, но он мора да у потпуности промени курс и повећа плате, а смањи порезе – рекао је за Ројтерс Бертан Крузатие, док је гледао како чистачи уклањају графите против Макрона на Тргу Републике.

На средишту трга с бронзаног кипа Маријан, симбола Републике, висио је натпис “Врати паре”.

МАКРОН СЕ ОВЕ НЕДЕЉЕ ОБРАЋА НАЦИЈИ СА „ВАЖНОМ ПОРУКОМ“

Макрон се нацији последњи пут обратио 27. новембра кад је рекао да неће одустати од својих намера, но на крају је ипак устукнуо и влада је повукла предлог повећања цене горива, како би смирила протестанте.

Емануел Макрон даће ове седмице „важну изјаву“, објавио је данас његов портпарол Бенжаним Гриво, дан након што су се насилни протести одржали широм земље, због раста животних протеста.

Он није навео појединости о тачном термину и садржају поруке.

Француски председник планира да сутра окупи националне и локалне званичнике како би чуо њихове предлоге о овом „тешком тренутку кроз који нација пролази“.

Циљ је да се мобилишу представници политичких, економских и друштвених снага Француске у покушају да се заустави спирала протеста, преноси АП, позивајући се на неименованог званичника Јелисејске палате.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!