Прочитај ми чланак

ЛАЗАНСКИ: Ево како су израелски борбени авиони „пресечени” у лету до Хрватске!

0

У „Локид Мартину” су очито незадовољни израелском продајом њихових половних авиона Ф-16 „барак” Хрватској, јер они су њој понудили осам потпуно нових Ф-16В за укупну цену од 400 милиона долара.

Прво је хрватски новинар Денис Куљиш, још пре месец дана, у једном одличном чланку изразио озбиљну сумњу да ће посао око куповине израелских ловаца-бомбардера Ф-16 „барак” уопште бити реализован, да би сада и израелски медији почели да пишу о томе. После афере „Патрија”, око примања мита за куповину оклопних возила из Финске, Хрватској још само недостаје афера „барак”.

Наиме, када је Загреб својевремено објавио да од Израела набавља 12 авиона Ф-16 „барак”, то је за хрватску борбену авијацију била лепа вест, јер преласком са апарата „миг 21” на модел Ф-16 Хрватска би, са друге, ушла у посед борбених авиона четврте генерације. То би био сјајан техничко-технолошки скок и за пилоте, и за механичаре, уопште – за логистику ратног ваздухопловства. Уговор између „Израелске ваздухопловне индустрије” (ИАИ) и Министарства одбране Хрватске предвиђа испоруку 12 авиона по цени од 42 милиона долара по комаду, с тим да ће свих 12 апарата ући у оперативну употребу у периоду од 2020. до 2022. године.

Проблем у реализацији тог посла сада је наводно искрсао зато што америчка компанија „Локхид Мартин”, иначе произвођач авиона Ф-16 за израелску авијацију, није дала сагласност за продају тих половних апарата Хрватској. А по уговору између „Локхид Мартина” и Израела ти се авиони не могу продати трећој страни без дозволе ове компаније. При свему томе, у „Локхид Мартину” су очито незадовољни, јер они су прошле године Хрватској понудили осам потпуно нових Ф-16В за укупну цену од 400 милиона долара, Загреб је ту понуду одбацио.

Други разлог могуће љутње у „Локхид Мартину” на Хрватску јесте рок за тендер од само 45 дана, а ова компанија своје понуде припрема најмање 180 дана. Претпоставља се да је тендер за куповину борбених авиона био намештен, „Локхид Мартин” једноставно није имао времена да састави квалитетну понуду, која би обухватила не само авион већ и пратећу опрему и наоружање.

Новинар Куљиш поставио је у хрватским медијима и питање ко је уопште и доставио понуду Израела Хрватској будући да ИАИ нема своје представништво у Загребу, и како је то прерасло у међудржавни уговор.

Још пре седам година стручна комисија хрватских ваздухопловних инжењера и пилота рангирала је потенцијални избор авиона за хрватско ратно ваздухопловство. На првом месту је био шведски „грипен”, на последњем је био израелски Ф-16 „барак”. Шта се то променило за седам година и откуда сада та одлука о куповини „барака”? Јесу ли Израелци заиста тако добри трговци? Или је Загреб хтео да купи више политичке него војне поене?

У разматрању целе ове могуће афере сада се истиче и то да је израелски Ф-16 „барак”, иначе блок 30, из осамдесетих година прошлог века, адаптиран и модернизован у складу с израелским потребама и са израелском електроником. Како Израел није чланица НАТО-а, а Хрватска јесте, то су тактичке комуникације авиона Ф-16 „барак” неспојиве са НАТО комуникацијама. То опет значи да цела та „скаламерија” мора да се вади из авиона пре испоруке Хрватској, да се затим монтира нова, а то опет може и овлашћен је да уради само „Локхид Мартин”. Јер „Локхид Мартин” има уговор с Израелом да било какво мењање на авиону може само он да изводи и одобри.

То опет значи додатне милионе долара по авиону. Модернизовани ремонт износио би 20 до 30 милиона долара по авиону.

У „Локид Мартину” су љути јер су Грци понудили Хрватској своје половне Ф-16 блок 30 по доста нижој цени, а уз сагласност ове компаније. Загреб је ту понуду одбио.

Ако до испоруке израелских Ф-16 „барак” дође, а ја уопште не сумњам у то да ће Израел урадити све, и дословно баш све, да умири одговорне у „Локхид Мартину”, онда би век трајања тих апарата био до 2047. године. Гаранције за авионе ИАИ је дао на три године, одржавање по сату налета авиона је око 20.000 долара, 12 авиона по 2.700 сати налета… Све то показује да вредност укупног посла није 500 милиона долара, већ можда и 1,5 милијарди долара за летење хрватских „барака” у следећих 25 година. Но, генерално гледано, ратно ваздухопловство увек је била скупа играчка, а Хрватска би с авионом Ф-16 „барак” добила одличан ловац-бомбардер.

                          ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!