Прочитај ми чланак

БИО ЈЕ НАЈЛЕПШИ ХРАМ ПРАВОСЛАВЉА, а онда су га комунисти дигли у ваздух

0

Свако ко данас посети Москву тешко да ће из ње отићи а да макар споља не види монументални Катедрални саборни храм Христа Спаситеља, недалеко од Кремља.

Величанствено здање од белог мермера са златним куполама потпуно доминира простором изазивајући дивљење милиона туриста који посећују руску престоницу било да су они хришћани или не.

Ипак, дубље интересовање за овај храм откриће заинтересованима један шокантан податак – ова црква стара је мање од 20 година, а првобитно здање из 19. века срушиле су комунистичке власти!

Центар московског православног живота

Дана 25. децембра 1812. последњи Наполеонов војник напустио је територију Руске Империје. Истог дана цар Александар И је у Вилњусу потписао указ о изградњи храма Христа Спаситеља у Москви “у знак захвалности Богу који је спасао Русију од пропасти”.

Како се дан руске победе поклопио са Божићем, главни олтар је посвећен Рождеству Христовом – Божићу.

На зидовима храма су била исписана имена официра руске војске који су пали у рату с Наполеоновом армадом 1812. и других непосредних битака против Наполеона.

Храм је рађен према пројекту архитекта Константина Тона. Градили су га истакнути неимари и уметници из целе Русије 44 године. Храм је свечано освештан 26. маја 1883. године.

Храм Христа Спаситеља је за време царске Русије био главна московска црква — називан главна катедрала. У њему је прослављена стогодишњица победе над француском армадом и тристогодишњица власти династије Романов.

У Храму је 5. новембра 1917, први пут након владавине Петра Великог, изабран нови руски патријарх — Тихон.

Тешка времена

После Октобарске револуције бољшевичке власти су многим црквама пренамениле улогу, или их једноставно срушиле. Место храма се показало, због своје близине Кремљу, као погодна локација за изградњу споменика социјализму познат као “Палата совјета”. Споменик је био замишљен као вишеетажно здање у савременом стилу са великом Лењиновом статуом на врху.

И зато је, тачно у подне 5. децембра 1931, храм Христа Спаситеља разорен експлозивом!

Да ироније буде већа изградња “Палате совјета” никада није реализована. Зафалило је новца, а и оближња река Москва стално је плавила поручје где се некада налазио храм.

И тако је, годинама на том месту једноставно зврјала рупа. Тек 1958. у време Никите Хрушчова, на месту храма је изграђен базенски комплекс са највећим базеном на свету који ће на ту остати све до девете деценије 20. века.

Нови живот

Године 1989. државна политика се променила. Појавила се петиција за обнову храма коју је за кратко време потписао велики број људи. И поред галопирајуће инфлације током 1990-их, приступило се градњи.

Нови храм је изграђен за време Бориса Јељцина под руководством Зураба Церетелија (првобитно Алексеја Денисова).

Храм је наново грађен од 1990. до 2000. према цртежима и старим фотографијама и уз минималне измене.

Садашње здање храма је освештано 19. августа 2000. године.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!