Прочитај ми чланак

НАУЧНИЦИ ДОКАЗАЛИ: Једите 5 шампињона сваког дана и организам ће се препородити

0

Недавно истраживање је открило да печурке спадају у најбогатије изворе два антиоксиданса који су одлични у превенцији деменције, срчаних обољења и рака.

Истраживачи са Државног универзитета Пенсилваније анализирали су однос између конзумације печурака и превенције хроничних болести код људи.

Испитали су 13 врста гљива и утврдили да се посебно два антиоксиданса, ерготионеин и глутатион, боре против слободних радикала који су повезани са деменцијом, разним облицима рака па чак и кардиоваскуларним болестима.

„Нема сумње да су печурке најбољи прехрамбени извор та два антиоксиданса“, изјавио је Роберт Билман, вођа овог истраживања.

Што се тиче ерготионеина, иако његово деловање није потпуно јасно, истраживања указују да он може да помогне да се одржи ниво глутатиона утицајем на одбрамбене механизме ћелија. Нека истраживања на мишевима показала су да ерготионеин штити од гомилања бета-амилоидних наслага, као и да може да заштити од когнитивног опадања. Са друге стране, за глутатион је познато да одржава имунитет и неутралише канцерогене материје и друге токсине. Штавише, високи нивои глутатиона помажу да се очува здравље и спрече бројне болести.

Али, садржај ова два антиоксиданса се разликује код разних печурака. Утврђено је да су вргањи најбогатији извор ерготионеина, док су маитаке гљиве садржале највише глутатиона. Са друге стране, гљива која се сматра кулинарским деликатесом, лисичарка, имала је најмање антиоксиданаса.

А што се тиче шампињона, који су вероватно најкоришћенија врста печурака, иако имају мање антиоксиданаса од најбољих извора (вргања и маитаке), у односу на огромну већину других намирница, шампињони садрже знатно више.

У земљама које редовно користе печурке у оброцима, као што су Фанцуска и Италија, мањи је проценат оболелих од деменције. Међутим, у земљама у којима ови антиоксиданси из печурака фале у исхрани, као што је САД, већи је проценат оболелих од Паркинсонове и Алцхајмерове болести.

„Разлика између земаља са ниским процентом неуродегенеративних болести је отприлике 3 мг (антиоксиданаса) дневно, што се добија конзумацијом отприлике 5 шампињона сваког дана“, закључио је проф. Билман.

Битно је такође знати да гљиве задржавају своје антиоксидансе чак и ако се термички обраде. Ово истраживање је објављено у часопису Food Chemistry .

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!