Прочитај ми чланак

ДР. БОЖИДАР МИТРОВИЋ и ДР. МИОДРАГ КУЛИЋ Да се обједине и сложе Србија и дијаспора

0

Емисија Гост недеље, угледнии Срби професори Униерзитета у европским метрополама: професор физике др Миодраг Кулић – из Витенберга Немачка и професор права др Божа Митровић, МНЕПУ Универзитет Москва

У емисији Гост недеље коју води др Драган Петровић, гости су били угледни Срби из дијаспоре у Европи, професори универзитета, и то проф. др Мидораг Кулић, који већ више од три деценије предаје физику у Немачкој, (последњих година то је Витенберг), и професор правних наука др Божа Митровић са Универзитета МНЕПУ у Москви. Поред замашних резулата у својим научним областима, оба професора универзитета су такође већ деценијама активни у организовању и вођењу српске дијаспоре у Европи и свету.

Тако је професор Кулић један од главних покретача удруживања и деловања српске дијаспоре пре свега у Немачкој, а професор Митровић је председник одбора за правна питања савета српске дијаспоре. Они су такође са групом српских интелектуалаца и пословних људи из Србије и дијаспоре основали Српски саборни покрет Србобран, где је професор Кулић председник његове скупштине. Србобран је покренуо више иницијатива везано и за српску дијаспору, о чему је говорено у емисији.

Посебно је разрађен концепт јачања Универзитета у Косовској Митровици (тачније Приштински Универзитет са привременим боравком у Косовској Митровици), где се више утледних професора универзитета и научних радника из српске дијхаспоре али и из Србије и региона понудило да волонтерски гостују и држе предавања у Косовској Митровици. То би био концепт са циљем ојачавња престижа овог Универзитетета који је најзнајачнија институција на северном делу Косова и који везује значајан део студената не само са Косова и Метохије већ и из других околних области Србије, па и региона.

Оживљавање рада Парламента српске дијаспоре, је такође била једна од тема ове емисије. Повезивање капацитета дијапсоре са матицом, пре свега у финансијском, али и интелектуалном правцу, пошто све значајнији део српске интелигенције, због стања у Србији ради у иностранству. Наравно то изискује и проширење могућности коришћења у пракси бирачког права за дијаспору. Режим актуелни у Србији очигледно није заинтересован за додатно ангажовање и повезивање спрске дијаспоре са матицом, изузев коришћења њихових финансијских улагања по различитим основама.

Значајан део емисије посвећен је питању Косова и Метохије, критици политике власти у Београду по том питању, и предлози алтернативне политике коју су гости изнели. Оживљавање привреде на бази промене постојећег неолибералног модела и практично неоколонијалне концепције могу се спровести новим концептом и мобилизацијом средстава којим између осталог располаже и српска дијаспора. Нарочито је значајно и болно питање демографије, које се свакако различитим мерама државе може преокренути. У том правцу је враћање макар дела дијаспоре и то оне млађе доби и школоване која одлази у иностранство, један од приоритета у оквиру демографског концепта.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!