Прочитај ми чланак

БЕОГРАД:Одржан најмасовнији протест против Вучићеве власти у последњих годину дана

0

Репортер Србин.инфo заједно са новинарима из осталих редакција, покушао је да утврди тачан број демонстраната на протестном скупу СТОП КРВАВИМ КОШУЉАМА - заједнички закључак је да их је било више од 10 000 и да су ово најмасовније демонстрације у Београду у последњих годину дана.

У протестној шетњи су углавном били обични људи са својим породицама, тако да је на тренутак овај протестни скуп доста подсећао на студентски и протест опозиције против изборне крађе 96. извршене на локалним изборима од стране Слободана Милошевића, када је на београдским улицама било и по пар стотина хиљада људи у протесту.

ТОК ПРОТЕСТА

Протестна шетња „Стоп крвавим кошуљама“ почела данас у 18 часова са Платоа испред Филозофског факултета у Београду, саопштили су данас организатори.

Пре почетка шетње учесницима протеста требали су да се обрате кошаркашки тренер Душко Вујошевићм, Мирјана Карановић (нису се обратили) и Бранислав Трифуновић.

Прво се окупљенима обратио глумац Бранислав Трифуновић који, након што је уз доста критика према Александру Вучићу, за кога је рекао да покушава да сваког купи у Србији, поручио и садашњој опозицији, да ако се понаша као лидер СНС и њу ће да чекају народни протести и бунт.

Након повике, „Бандо напредна- бандо крвава,“ око 15 000 људи је кренуло у протестну шетњу.

Уз повике „Кога сада бијете“ и „Вучићу Шредеру“ протестна шетња је била стигла испред Скупштине Србије и упутила се ка РТС-у. Пошто су стално пристизали нови демонстранти тешко је било одредити тачан број присутних. Претпоставке су били да је тада било присутно између 10 и 15 000 људи. Током целог протеста није било никаквих инцидената. Када су демонстранти стигли до Таковске и ова је улица као и почетак Булевара у блокади.

„Желимо да овом грађанском протестном шетњом покажемо да смо против сваког вида насиља које тренутна власт спроводи над грађанима Србије, било да је то физичко, вербално, медијско насиље или притисци на појединце“, наволи су организатори током шетње нашем новинару.

Протестна шетња је после РТС-а дошла до Политике и након тога се наставила ка Тргу републике где је и завршена.

Конкретан повод за исказивање грађанског незадовољства на улицама је, недавни напад на лидера Левице србије Борка Стефановића у Крушевцу, али и подсећање на све нападнуте грађане, новинаре, активисте цивилног сектора и политичаре.

Протест је био без страначких обележја, учествовали су „студенти, грађани, сви угњетавани, синдикати, локални покрети и опозиција“, а осим незадовољних грађана, активиста и студената, присутни су били и Војни Синдикат Србије, Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије, Локални фронт, Грађански фронт, грађанска иницијатива Не давимо Београд, Савез за Србију, Покрет Центра, Покрет слободних грађана, Социјалдемократска странка и Нова странка, наведено је у саопштењу организатора протеста „Стоп крвавим кошуљама“.

Уместо политичара у првим редовима глумци

Са Платоа испред Филозофског факултета у Београду данас у 18 сати почеће протестна шетња „Стоп крвавим кошуљама“.

Према најавама, биће то ненасилни грађански протест, без страначких обележја, а поводом свих облика насиља над грађанима Србије. Политичари неће држати говоре, јер они, како нам је речено у Савезу за Србију, неформалном организатору скупа, долазе на протест као грађани, а не у функцији лидера странака и покрета. Шетњу би требало да отворе јавне личности, а у медијима се помињу глумци Мирјана Карановић, Бранислав и Сергеј Трифуновић као и кошаркашки тренер Партизана Душко Вујошевић. Шетаће се централним улицама а једна од станица биће и зграда Радио телевизије Србије. На скуп су своје присталице позвале готово све опозиционе посланичке групе у Скупштини Србије, чланице Савеза за Србију, као и СДС, Нова странка, Покрет центра, Нова Србија, иницијатива Не давимо Београд.

Није необично да политичаре у изборним кампањама подржавају јавне личности преко којих се покушава допрети до што ширег круга бирача. Али на скуповима које у последње време организују политичке организације, ма како они називани грађанским, све чешће не говоре политичари него само јавне личности. Зашто је то тако, питали смо социолога Јову Бакића. Он каже да је политичарима потребна подршка угледних људи.

– Њима неретко тај углед недостаје. Покушавају на тај начин, представљајући се као општенародни покрет против режима, да привуку више људи – указује Бакић.

И Драган Поповић, директор Центра за практичну политику, и иницијатор Апела 100 једне од најмасовнијих иницијатива јавних личности у функцији једне политичке фигуре, за наш лист наводи да је створена атмосфера у друштву да је политика нешто лоше и да су сви политичари корумпирани.

– И сами политичари су прихватили овај став, иако је то врло опасно по демократију. Са друге стране, нема ни много кредибилних политичара који би изашли пред људе, што због сопствених грешака, што због прљавих кампања власти – наводи Поповић.

Чувени кошаркашки тренер Душко Вујошевић је за Талас рекао да „са аспекта моралне обавезе и личног достојанства, не може да одбије долазак на протест у овој ситуацији“. Вујошевић је нагласио да не би прихватио да говори на протесту да га је позвала нека политичка странка, али с обзиром на то да је позив дошао од студената, осећа, како каже, обавезу да се појави.

Повод за протест је напад на лидера Левице Србије Борка Стефановића и његову двојицу сарадника у Крушевцу. Први протест одржан је у Крушевцу прошлог петка. Грађани своје неслагање са ситуацијом у којој је постало „нормално“ физички нападати политичког неистомишљеника могу да искажу транспарентима, Кораксовим карикатурама, а могуће је да ће се неко од грађана одлучити и за жути прслук по угледу на протесте у Француској.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!