Прочитај ми чланак

ВЕСТ ОДЈЕКНУЛА КАО БОМБА Америка стопирала продају израелских Ф16 авиона Хрватској

0

Трампова администрација зауставила је Хрватску у набавци 12 половних борбених авиона Ф-16 од Израела. "С Хрватском и Израелом радимо на постизању решења", поручили из америчке амбасаде у Загребу.

Посао вредан готово 500 милиона долара Хрватска је договорила с Израелом, који је обновио и унапредио авионе.

Public

Америка стопира продају израелских Ф16 авиона Хрватској – о вести која је пробила звучни зид, влада тврди ништа не зна.

„Кад будемо добили службено обавештење, хрватску јавност ћемо с тим упознати. Чињеница је да је влада САД-а дала држави Израел допуштење да може да нуди израелски Ф-16 Хрватској и тај документ ми имамо“, рекао је министар одбране Дамир Крстичевић.

Из одговора америчке амбасаде видиљиво је да проблем ипак постоји и да се на решавању ради већ годину дана.

„Тренутно активно радимо с Израелом и Хрватском на постизању прихватљивог решења које одговара потребама Хрватске унутар задатог временског рока“.

Наиме, Америка од које је пре 30 година авионе купио Израел, мора да одобри продају трећој земљи.

„Сигуран сам да су све службе које су на овоме радиле јако добро и детаљно припремиле целу ту тему и пре доношења коначних одлука слали смо посебну делегацију у Израел и САД да се све верификује пре коначне одлуке и упитних информација није било“, каже премијер Андреј Пленковић.

Поступак, верује премијер, није упитан. За разлику од опозиције.

„Сада видимо да је све лоше вођено од почетка и авиона и стратешке партнере. Ја ишчитавам из саопштења да је проблем што Израел жели да прода америчке авионе“, рекао је члан саборског одбора за безбедност Франко Видовић.

„Израел се у нуђењу обавезао да ће Хрватској испоручити НАТО компатибилан авион, да ће продужење радног века авиона бити у складу с изворним произвођачем, а испорука је такође одговорност државе Израел“, рекао је Крстичевић.

Живи зид је недавно министар финансија упитао на шта ће потрошити новац намењен авионима, јер су већ тада тврдили да Ф16 неће доћи у Хрватску.

„НАТО је оспорио друге куповине Румунији и Бугарској. Позивамо министра Крстичевића да истраје на војничкој части и овога пута да оставку“, каже Бранимир Буњац из Живог зида.

Питају се и зашто је предснедица с Доналдом Трампом разговарала о авионима ако је све у реду. За разлику од министра и премијера који тврде да ништа не знају, из канцеларије председнице неслужбено се чује да је с проблемима око продаје авиона упозната већ неко време.