Прочитај ми чланак

ВЕЛИКА РУСКА ДУША: Власници роштиљ-бара српске кухиње помажу Србима на Косову

0

У северној престоници Русије Санкт Петербургу налази се роштиљ-бар „Укусно”. Његови власници не само што петербуржанима нуде традиционална јела српске кухиње, већ део свог профита одвајају за помоћ српским породицама на Косову. Један од власника роштиљ-бара Глеб Бондаренко је за Russia Beyond говорио о томе како му је Србија променила живот.

„Моја прабаба била је Српкиња која је, бежећи од Турака, прешла да живи на територији данашње Украјине, а ја сам Србију први пут посетио пре шест година. Сетио сам се да Русима не треба виза за ту земљу, а шенгенска виза ми је већ била истекла. И отада је нисам ни продужио, јер на Балкан одлазим неколико пута годишње. Жена и ја смо се и венчали у Београду! Позвали смо 25 гостију.

Иначе сам по образовању архитекта, али веома волим месо и волим да га припремам. Сећам се да смо тада сви били одушевљени српском кухињом! Храна се веома допала и мојим пријатељима, међу којима је био и Дмитриј Туманов. Вратили смо се у Санкт Петербург, па смо Дмитриј и ја одлучили да отворимо роштиљ-бар. Позвали смо шефа кухиње из Београда, он нас је све научио и пре четири године смо учествовали у Дану ресторана.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Совсем скоро @ukusno на Столярном, 13

A post shared by UKUSNO Сербская Кухня (@ukusno) on

У улици Рубинштајна смо распалили роштиљ и почели да печемо пљескавице. Много људи је дошло, то нас је охрабрило да купимо приколицу, са којом смо почели да обилазимо фестивале и нудимо српске специјалитете. А онда смо Дмитриј и ја скупили новац и изнајмили простор у Стољарном сокаку бр.13. А све то смо радили у слободно време. Ја иначе радим као дизајнер, а Дмитриј је економиста.”

„Временом смо одлучили да део новца донирамо косовским Србима преко фудбалских навијача и пројекта ‘Добар човек’ чији учесници већ годинама одлазе на Косово и помажу српским породицама. Од навијачке организације Serbian Tifo узимамо мајице које су штампане на Косову, продајемо их, а сав приход одлази Србима у енклаву и пројекту Српска кухиња, који на Косову дели храну сиромашнима. Хвала Богу што успевамо да помогнемо тим људима. Ми се, наиме, врло добро сећамо свих оних догађаја, када су Албанци као мајмуни скакали по православним српским црквама, ужаснуло ме је то што не чинимо ништа када се тако нешто дешава!”

„У нашем роштиљ-бару ‘Укусно’ на менију имамо говеђе пљескавице, ћевапе, телећу чорбу, гулаш, лепиње печемо сами. Генерално, имамо обичну српску храну са улице и порције су велике као у Србији. Наш мото је: много, укусно и јефтино. Ракија је домаћа, имамо 12 врста, пиво је српско, ајвар македонски.

Код нас долазе не само Руси, него и Срби који живе и Петербургу, чак и почасни конзул Русије у Црној Гори Боро Ђукић једном је ручао код нас. Одмах сам видео да је Србин, почастио сам га ракијом и тек онда сазнао да је он позната личност, пријатељ Примакова. У животу сам имао много лепих сусрета повезаних са Србијом и на томе сам веома захвалан.”

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!