Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА ПРЕТИ: Упозоравамо Русију, послаћемо војне бродове!

0

Украјинско Министарство одбране упозорило је Русију да ће послати војне бродове кроз Керчки мореуз, у коме је Русија запленила три украјинска брода.

Украјински министар одбране Степан Полторак рекао је новинарима да његова земља намерава да пошаље војне бродове кроз Керчки мореуз, наводећи да ће у супротном Русија у потпуности окупирати Азовско море.

Украјина има луке и у Црном и у Азовском мору, која су повезана Керчким мореузом, пренео је АП.

Више од 140 бродова се налази данас на обе стране мореуза због прекомерних провера и одлагања с руске стране, саопштила је Украјинска погранична служба, оптужујући Русију да ствара уско грло за украјинске бродове и спречава их да прођу.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је раније данас да ће Москва бити спремна да разговара о судбини посаде украјинских војних бродова које је запленила тек након што њихово суђење буде завршено.

САД и Европска унија позвале су Русију да ослободи 24 украјинска војника које је Русија ухапсила 25. новембра у Керчком мореузу оптужујући их да су незаконито ушли у руске територијалне воде упркос упозорењима да то не чине.

Ројтерс подсећа да Украјина то пориче.

Говорећи на конференцији за новинаре у Милану, где се одржава министарски састанак ОЕБС, Лавров је казао да ће Русија бити спремна да разговара о судбини морнара и могућности постизања неке врсте споразума са Украјином тек након што њихово суђење на Криму буде завршено.

Агенција напомиње да још није утврђен датум почетка њиховог суђења.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!