СКУПШТИНА СРБИЈЕ: Опозиција пита Владу – Коме је пало на памет да ангажује Блера?

5

Посланици у Скупштини Србије данас су највише питања поставили о ангажовању фирме бившег британског премијера Тонија Блера за саветовање Владе и председника Србије, о потпредседнику Владе Расиму Љајићу и о једном од лидера Савеза за Србију Драгану Дјиласу.Дјордје Вукадиновић из посланичке групе Покрет за спас Србије-Нова Србија, питао је премијерку Србије Ану Брнабић о ангажовању консултантске куће бившег британског премијера из времена бомбардовања СР Југославије Тонија Блера.

Он је казао да је Блеров Институт за глобалне промене дао оглас да тражи два саветника у Београду ради ангажовања са Владом и председником Србије, те тражио одговор „коме је пало на памет да ангажује човека који је Србији нанео зло“.

„Нема оправдања ни разума да Влада Србије или било који функционер Србије ангажује Блера и његову кућу на било чему у вези са Србијом с обзиром на злогласну улогу коју је имао за време бомбардовања СРЈ 1999. године. Он је био један од најистакнутијих који су се залагали за брутално бомбардовања СРЈ и лично се хвалио како је он наговорио (тадашњег председника САД Била) Клинтона да удје у НАТО операцију, а залагао се и за копнену интервенцију“, рекао је Вукадиновић.

Он је питао и да ли је тачно да Уједињени арапски емирати плаћају Блера за саветовање Владе Србије и која је природа тог ангажмана.

Посланик Српске напредне странке Александар Марковић потом је питао која је власт ослободила „шиптарске терористе“ после 2000. године и да ли је то опција коју подржава Вукадиновић.

Он је потом говорио о нападу на активисткињу СНС из Лучана, наводећи да је напад био мотивисан политички и тражио од МУП-а да надје починиоце и налагодавце.

„Нападнута је жена од 64 године док је делила страначки материјал. Нападач, док је тукао, говорио је да ће побити све Вучићевце”, казао је Марковић и оценио да је „јасно да је говор мржње који спроводи опозиција уродио плодом“.

Он је тражио од опозиције да престане да шири мржњу и атмосферу линча и прогона.

„Јел треба неко да погине у Србији да бисте ви дошли на власт. Јел то идеја и циљ да би (Драган) Дјилас дошао на власт. Ево ја вам кажем да нећемо то дозволити“, рекао је Марковић.

Он је навео и да је Дјилас „нервозан“ јер му је пропао пословни план и није успео заједно са Драганом Шолаком да купи телевизију О2 и телевизију Прва.

Током постављања питања дошло је поново до вербалног окршаја радикала и посланика странке Расима Љајића Социјалдемократске партије Србије.

Посланик Српске радикалне странке (СРС) Александар Шешељ питао је министра унутрашњих послова Србије Небојшу Стефановића када ће се изајаснити о потрпедседнику Владе Расиму Љајићу и „да ли је могуће да није довољно што су посланици СРС утврдили да се бави трговином наркотика, криминалом и шверцом у Новом Пазару и да је разговарао о потенцијалној ликвидација Војислав Шешеља у британској амбасади“.

„Када ће Влада Србије о томе да разговара и зашто је Љајић толико важан за владајућу коалицију“, питао је Шешељ и негодовао јер Љајић у Бошњачкон националном већу прави коалицију са листом Сулејмана Угљанина, „који Србију назива фашистичком творевином“.

Шешељ је још питао Владу зашто не прекине преговоре о учлањењу у ЕУ, након што је Европски парламент усвојио резолуцију и амандман којим се тражи да Србија призна геноцид у Сребреници.

Шеф посланичке групе Социјалдемократске партије Србије Милорад Мијатовић одбацио је све оптужбе радикала на рачун Расима Љајића, а потом питао када ће Војиславу Шешељу бити одузет посланички мандат, јер је осудјен за ратне злочине.

Он је казао да Шешељ измишља афере, износи неаргументоване ствари и да ће у игру „вероватно ускоро укључити и Шерлока Холмса, можда и Сулејмана величанственог и Хурем“.

„То што ви сервирате ни пас с маслом не би појео. То градјани Србије веома добро знају. Ваше време је истекло. Србија је другачија, а ви се нисте променили. Србија иде напред, иде у Европу, а ви стално говорите о нечему што је за Србију превазидјано“, рекао је Мијатовић.

Он је додао да је политка радикала нанела велику штету Србији и да их не очекује у парламенту после наредних избора.

„Ово су ваши последњи трзаји“, рекао је радикалима Мијатовић.

Шеф посланичке групе Демократске странке Горан Ћирић поново је тражио одговор на питање на који су начин донети одлука и критеријуми за утврдјивање цене о куповини „Коперникуса“ од 200 милиона евра, с обзиром да максимална вредност „Копрникуса“ није изнад 60 милиона евра.

Он је питао и када ће бити достављене информације о завршним рачунима предузећа „Београд на води“, с обзиром даје Србија 32 одсто сувласник предузећа.

Колика је добит предузећа у последње четири године и да ли је пребачен иједан динар у буџет Србије из пословања тог предузећа, питао је Ћирић.

Посланик Двери Иван Костић питао је зашто нема реакције на понашање црногорских власти и на њихове „антисрпске потезе“.

Питао је и да ли ће Министарство спољних послова истрајати да не препусти црногорским властима Бранку Милић, која се налази у амбасади Србије у Подгорици.

Бранка Милић, српска држављанка, оптужена је за покушај терористичког напада на дан одржавања парламентарних избора у Црној Гори у октобру 2016. године, заједно са два руска и више српских држављана, као и с делом руководства црногорског опозиционог савеза Демократски фронт.

                          ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!