Прочитај ми чланак

НЕВОЉЕ СРБА У СЛОВАЧКОЈ: Краду да би преживели

0

Преварени српски радници у Словачкој још без исплаћених зарада. Без зарађеног новца, из смештаја су избачени на улицу и мраз. Из Амбасаде Србије им обећали да ће се заложити да наплате зараде

Агонија Срба који су отишли на привремени рад у Словачку се наставља. Агенција „Раскен“, посредством које су добили посао, није им исплатила заостале зараде 2. децембра, како је обећано, а дан пре тога избачени су и из смештаја у коме су боравили.

Како су „Новости“ већ писале, средином новембра је агенција преко које је ангажовано око 500 наших људи затворена, а запосленима је речено да ће добити своје зараде и да ће им бити организован превоз за Србију. Међутим ништа од тога се није остварило.

Један број наших људи вратио се у Србију о свом трошку, док су остали препуштени на милост и немилост словачким агенцијама и послодавцима. Према незваничним подацима, око 50 радника је и даље у тој земљи јер немају новца да се врате.

Како нам је рекао Ненад, један од радника, новца нема само за Србе, док сви остали редовно добијају зарађене плате. Пуних месец дана наши људи нису добили ниједан цент.

– У агенцији нико не жели да разговара с нама – каже наш саговорник. – Избачени смо из смештаја на снег и минус седам. Сналазили смо се преко познаника да обезбедимо какво-такво преноћиште. Хране немамо, једемо једанпут дневно.

Он наглашава да су у сталном контакту с представницима наше амбасаде који су им обећали да ће се заложити да наплате зарађени новац.

Ненадову причу потврдила је и Весна, која се после три месеца словачке агоније и рада у фабрици „Фремаћ“ вратила у Србију.

– Када смо одлазили у агенцију и распитивали се о исплати понашали су се према нама као према животињама – каже она. – Вратила сам се јер више нисам имала шта да једем, али проблем је у томе што је много људи остало тамо, и они су заиста угрожени.

Никола је такође један од радника који је прошле недеље напустио словачки град Трнаву и вратио се у Србију без пребијене паре. Он тврди да је 700 наших радника преварено и да им нису исплаћене зараде.

– Неки су почели да краду по продавницама да би преживели – каже он. – Један колега је приведен у полицију, а онда је дошао адвокат агенције „Раскен“ и човек је ослобођен. Адвокат му је дао 100 евра да се врати кући.

Никола каже да им је по избацивању из смештаја у Трнави понуђен смештај у месту Леополдово. Многи су, тврди, то одбили, јер би до прве продавнице са храном морали да путују 10 километара возом. Жене су, како он каже, продавале златне минђуше како би се прехраниле.

ДУГУЈУ ВИШЕ ОД 300.000 ЕВРА

Заменица амбасадора и конзул су контактирали с представницима агенције „Раскен“ и добили усмено обећање да ће зараде бити исплаћене, али су их посаветовали да је најбоље да се врате у Србију. Посао су добили у фабрикама Фремацх, Такко, Мецапласт, ФМ и многим другим. Агенција дугује и људима који су се вратили из Словачке, а дуг се процењује на око 300.000 евра.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!