МАКРОН У СТРЕПЊИ ЧЕКА СУБОТУ Најављен државни удар, 89.000 полицајаца брани режим

46

Власти Француске се плаше да ће покрет „жути прслуци“ покушати да изведе државни удар, пише „Фигаро“. Посебно се боје у Јелисејској палати намере демонстраната да крену ка председничкој резиденцији током акције у суботу.

Француски премијер Едуар Филип рекао је да ће 89.000 припадника снага безбедности бити распоређено широм земље у суботу, за када су најављени нови протести „жутих прслука“.

Специјалне службе су упозориле власти на претње убиством и позиве на дизање на оружје „жутих прслука“.

“То су пучисти. То је покушај пуча“, изјавио је за лист извор у Влади Француске.

Према информацијама листа, запослени у једном министарству су добили наређење да се не појављују на радном месту за викенд.

Иако су француске власти одбациле таксе, покрет наставља да протестује. Како преносе медији, на Фејсбуку се већ око 6.000 људи пријавило да ће присуствовати протест.

Према Филиповим речима, од 89.000 припадника безбедносних снага, 8.000 биће распоређено у Паризу, као и оклопна возила, јавља Ројтерс.

„Суочавамо се са људима који нису ту да би протестовали, већ да би разбијали и желимо да се опскрбимо средствима која ће их спречити да се разуларе“, рекао је Филип гостујући на телевизији ТФ1.

Према његовим речима, биће употребљено 10-ак оклопних возила која припадају жандармерији, што ће бити први пут откако су 2005. нереди избили у париским предграђима.

Премијер је раније данас изјавио да је отворен за нове мере у корист радника с најнижим зарадама, а то је поручио у тренутку када се влада припрема за суочавање с још једном рундом протеста „жутих прслука“.

У обраћању посланицима, Филип је нагласио да су снаге реда током протеста прошле суботе „браниле Републику“ и да су „оличење Републике“, а да су биле жртве „невероватно разулареног насиља чији је циљ био напасти, повредити, па чак и убити“, пренели су француски медији.

Уједно је тада најавио да ће „изузетно обимне снаге“, као појачање за већ распоређених 65.000 припадника безбедносних снага, бити 8. децембра распоређено широм земље.

Масовни протести покрета „жути прслуци“, који се боре против повећања цена бензина, почели су у Француској 17. новембра. Протест у суботу у Паризу праћен је значајним сукобима демонстраната и полиције, нередима и паљењем аутомобила. Током нереда који су захватили француску престоницу, притворено је 412 особа, а повређено 133 особе, укључујући 23 припадника полиције.

46 коментара “МАКРОН У СТРЕПЊИ ЧЕКА СУБОТУ Најављен државни удар, 89.000 полицајаца брани режим

  1. grebak grebić каже:

    Хајде Французи нађите правог човека и смакните то ништавило од човека !

Коментари су затворени.