Прочитај ми чланак

БОШКО У Европи, која је у стратешкој сарадњи са Русијом, тражити место и за Србију

0

Интервју са председником Двери и једним од лидера Савеза за Србију Бошком Обрадовићем

У ТОКУ СУ ВЕЛИКЕ ГЕОПОЛИТИЧКЕ ПРОМЕНЕ

Често критикујете спољну политику актуелне власти. Шта им највише замерате?

Сматрам да не штите на прави начин националне, државне и економске интересе Србије у свету. Политика сталног повлађивања, повлачења и уступака је показала своје домете у Паризу на прослави 100-годишњице од краја Првог светског рата када смо као најстрадалнији народ-победник скрајнути у страну и понижени. Није само проблем у томе где је седео наш председник већ и сама реакција наше државе на тај скандалозан протокол. Ако не знате да поштујете себе – ни други вас неће поштовати.

Проблем наших тренутних властодржаца је у томе што су очито нешто дужни и уцењени, а као такви не можете да водите самосталну и независну државну политику.

Сматрате да Србија треба оштрије да реагује? Вучић често каже да смо превише мали за тако нешто и да таква политика води у сукобе.

Ако овако наставимо бићемо још мањи. Неће стати ни на Косову и Метохији. Ако немаш став и ниси спреман да браниш своје интересе – нико те неће поштовати нити преговарати са тобом. Добро одмереним дипломатским реакцијама се може другим земљама ставити до знања став Србије, и то без изазивања тензија и сукоба. Када имате билатерални или мултилатерални проблем мора уследити реакција према амбасадама тих земаља или они једноставно неће престати да вас газе. Погледајте само како се према српском народу, СПЦ и Србији односи једна Црна Гора зато што никада нисмо реаговали.

До сада нисте били благонаклони према страним амбасадорима. Мислите да се са њима ипак треба састајати?

Дипломатска комуникација је нормална ствар, чак и у ратним временима. Данас ни Северна Кореја није више одсечена од остатка света. Није моје да будем благонаклон или не према страним амбасадорима. Они раде свој посао и представљају своје државе, као што и ја представљам своју.
Никада нисам био против страних амбасадора већ против политике појединих земаља која је ишла против интереса Србије. Амбасадори су само гласноговорници влада својих држава. Када се влада у некој земљи промени – постоји могућност да се и однос те државе према Србији промени.

Зато за мене састајање са амбасадорима није спорно – нека они чују наше, а ми њихове ставове. Састајање, међутим, не значи и слагање са свиме што они кажу и то је велика разлика у односу на актуелну власт. Ја нисам ништа дужан нити једној страној амбасади и могу да имам своје мишљење. Увек сам спреман да га изнесем, посебно када је у питању одбрана националних и државних интереса моје земље. И од тога нема одступања.

Да ли то значи да бисте се састали и са америчким амбасадором?

То значи да бих се састао са било којим амбасадором како бих чуо став његове земље према Србији и како бих му пренео наш став, нпр. о важности очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Геополитичка ситуација у свету се драстично променила. Са доласком Доналда Трампа на чело САД то није иста Америка као у време Бушових или Клинтонових, што не значи да ће Америка тако лако променити однос према Србији. Али о томе треба причати са Американцима и треба се подсетити да смо некада били савезници, да смо у Другом светском рату у Србији спасили преко 500 америчких и савезничких пилота, да су наши великани попут Михајла Пупина и Николаја Велимировића били пријатељи са њиховим председницима, као и да су многи Срби дали допринос америчкој држави.

Историја наших дипломатских односа није само последњх 30 година када је Америка наносила штету Србији закључно са НАТО бомбардовањем и отимањем КиМ. Имали бисмо, дакле, и о чему ружном и о чему лепом да причамо, са циљем да побољшамо међусобне односе. На томе и сами морамо активно да радимо, наравно, на корист положаја Србије у свету.

А Европљани?

Наше је да бринемо о нашим интересима и да на свим странама света тражимо геополитичке партнере са којима можемо сарађивати у правцу остварења наших националних, државних и економских интереса. Да ли је то југ, север, исток или запад – хајде да са свима причамо о томе.

Запад се можда није прославио када је у питању однос према Србији и поштовање наших националних интереса. Али погледајте огромне политичке промене у Европи коју дрма озбиљна мигрантска криза и унутрашњи проблеми ЕУ. Ко је пре неколико година могао да замисли да ће Орбан да протера Сороша из Мађарске, а да ће на власти у Италији да буде Салвинијева Лига за север или у Аустрији Штрахеова Слободарска партија? Да ли је то иста ЕУ или Европа са њима и пре њих? Није иста. То опет не значи да ће се тако лако и брзо променити њихова политика према Србији или конкретно теми КиМ. Иако је Лига за север била против бомбардовања Србије и Црне Горе 1999, а Штрахе тражио да се поништи признање независности Косова од стране Аустрије – видећемо шта носи дан, а шта ноћ када су Европљани у питању.

Геополитичко време се мења и рекао бих да коначно почиње да ради за нас. Али, и ми морамо да будемо дипломатски активни и да се боримо за своје место под сунцем. Управо зато су чланови Председништва Двери Драгана Трифковић и народни посланик Марија Јањушевић недавно у Европском парламенту говорили о очувању Косова и Метохије у саставу Србије.

Руси, Кинези…?

Ту већ имамо посла са земљама које и када нису могле да нам помогну нису нам ни одмагале, а посебно нас нису бомбардовале или нам отимале делове наше територије. Са њима мислим да треба даље продубљивати свеобухватне дипломатске односе до стратешког партнерства, посебно у економском и војно-безбедносном смислу.

Оно што је добра вест јесте отопљавање односа између Америке и Русије од доласка Доналда Трампа на власт, али и окретање све већег броја европских народа и држава сарадњи са Русијом која је неотуђиви део Европе. Ту негде између Истока и Запада, у светлу тих нових геополитичких кретања, у Европи која ће бити у стратешкој сарадњи са Русијом, треба тражити и наћи место и за српски народ и државу. Јер као стари европски хришћански народ имамо са чим да изађемо пред савремени свет.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!