Прочитај ми чланак

ПОГЛЕД НА АЛБАНСКУ “ТАКСУ“ ОД 100 ОДСТО из угла Срба из Ораховца и Велике Хоче

0

Ситуација у нашој „енклави“ ((горњи део Ораховца и Велика Хоча), након увођења такси од 100 % на српске производе од стране Приштине, за сада је остала непромењена.

Дејан Баљошевић

Грађани су приметили да је једино поскупело брашно и да џак брашна од 25 kg. који је износио 8 – 9 евра, сада кошта 12 евра.

Међу нама нема неке велике забринутости да ће нам најављена несташица српских производа проузроковати значајнију оскудицу животних намирница, јер смо, због изолације у којој се налазимо, и до сада били више упућени на косовске и неке друге производе, мада нам је и те како било драго када смо у албанским трговинама наилазили на наше – српске производе.

Да ли је сада најтеже стање код Срба

Навикнути на тежак живот под сталним тензијама и претњама, огуглали на опасност и страх, не разумемо Београд када каже да је ова мере Приштине проузроковала до сада најтеже стање код Срба, те је због тога одлучио да прекине и преговоре у Бриселу.

Тиме што је преговоре прекинуо због таксе а не нпр. због срамног и понижавајућег хапшења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, или због неконституисања Заједнице српских општина, или због нерасветљавања убиства Оливера Ивановића и многих других, по Србе, важнијих питања, још је више погоршао положај Срба на КиМ и своју преговарачку позицију, јер је Албанцима и Међународној заједници послао поруку да је спреман да толерише све и да се одрекне свега, само да му не дирају устаљену финансијску добит од продаје српских производа на Косову и Метохији.

Срби испред Храма Успења пресвете Богородице у Ораховцу

Разумем губитак тржишта од милион и по потрошача, али, познавајући менталитет Албанаца, знам да они, чак и да их Међународна заједница натера да укину таксе, неће из националног поноса, држећи се колективне дисциплине, куповати српске производе, па је Београду паметније да, уместо што кука и моли Запад да притисне Приштину, ради и размишља о проналажењу алтернативних тржишта и тако сачува и своју економију и свој понос. Док трага за решењем, Београд би могао да путем хуманитарне помоћи снабдева најугроженије српске средине и установе основним животним намирницама, лековима и другим животним потребштинама.

Стиче се утисак да што Београд више кука, то више уверава Приштину да га је погодила право у мету и разоткрила му највећу слабост, те се, због тога, од њега очекују даљи уступци према Албанцима.

Српска деца на Цвети у Великој Хочи

Устав се крши политичким одлукама

Са друге стране, овај потез Приштине, која не крије да је он политички а не економски, показује нам да сe политичке одлуке на простору западног Балкана могу доносити и онда када су оне у супротности са домаћим и међународним прописима и законима. Прва жртва таквог поимања ствари је Устав Републике Србије, чије је кршење учињено тзв. Бриселским споразумом. Уставни суд Србије је одбио да разматра уставност Споразума уз образложење да се ради о политичком а не о правном питању, те на сличан начин и Приштина, свесно кршење CEFTA споразума, оправдава својим политичким циљевима.

Српски део Горњег Ораховца

Има и оних који сматрају да овакве политичке одлуке, као што су приштинске таксе на српске производе и оставке градоначелника српских општина северног Косова, имају, пре свега, за циљ да покажу да два народа више не могу живети заједно на истом простору и да идеја о њиховом етничком разграничењу, за коју се залажу председници Александар Вучић и Хашим Тачи, треба коначно да добије своју шансу.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!